Med Philips Hue-lampor kan du lysa upp ditt hem i över 16 miljoner färger, eller till och med din trädgård med smart Philips Hue-utomhusbelysning. Så du har det perfekta ljuset för varje tillfälle. Oavsett om du myser i soffan eller äter en överdådig middag med dina vänner, inomhus eller utomhus. Alla dessa smarta lampor är lätta att styra via din smartphone. Vi visar dig exakt hur med dessa här Philips Hue-tips!

Våra 10 bästa Philips Hue-tips

Nu när du har fått reda på exakt vad Philips Hue kan göra när det gäller smarta funktioner har vi också några bra tips och tricks för dig. Det här är våra Hue-tips som gör din smarta belysning ännu mer automatiserad:

Hue tips 1: Philips Hue-larm

Du behöver inte nödvändigtvis vara en morgonpigg person för att börja dagen tidigt. Nu kan du göra det enkelt tack vare Philips Hues smarta ljusväckarklocka.

För att ställa in den går du till “Rutin” under menyalternativet i din Hue-app och klickar på väckarklocksfunktionen (“Wake up naturally”). Med dimmerfunktionen blir din smarta glödlampa ljusare steg för steg vid önskad tidpunkt. Så här använder du Philips Hue-belysningen som väckarklocka. Det är bevisat att du känner dig mer utvilad när du vaknar på det här sättet.

Hue tips 2: Ställ in zoner

Genom att skapa zoner öppnas många nya möjligheter i vardagen. Gruppera t.ex. lamporna i vardagsrummet, köket och hallen tillsammans som en “zon på nedre våningen”. Naturligtvis kan du också skapa egna zoner i enskilda rum. Till exempel kan du enkelt para ihop din lampa i vardagsrummet med taklampan. I videon om Philips Hue med vanliga frågor förklaras steg för steg hur du själv ställer in detta.

Philips Hue-tips 3: Inbrottsskydd med ditt Philips Hue-belysningssystem

Är du ofta på resande fot eller oroar dig lätt för inbrott under semestern? Oroa dig inte, med Hue Labs i Hue-appen kan du simulera en närvaro i ditt hem med dina smarta lampor. På så sätt kan du bestämma exakt vilken lampa som ska lysa i olika färger vid vilken tidpunkt.

Har du en Google Nest Cam? Ännu bättre! Om din smarta säkerhetskamera utlöser ett larm kommer dina Philips Hue-lampor automatiskt att tändas. Denna smarta avskräckning ger extra skydd för ditt hem.

Philips Hue-tips 4: Anslut till andra smarta hem-system

Praktiskt: Philips Hue samarbetar med andra leverantörer av smarta hem-produkter. Produkter från Bosch och Innr kan till exempel anslutas till Philips Hue-systemet.

Och även utan ytterligare hårdvara kan du skapa nätverk för ditt smarta belysningssystem. Styr dina Philips Hue-lampor via integration med AppleHome, Amazon Alexa eller Google Assistant. På så sätt kan du få smarta enheter från olika tillverkare att fungera tillsammans.

Om du till exempel använder HomeKit betyder det inte att du bara kan styra lamporna via Siri. Dina Philips Hue-lampor fungerar med alla tre vanliga röstassistenter. Oavsett om det är Siri, Google Assistant eller Alexa kan du enkelt styra din smarta lampa med ett röstkommando.

Hue tips 5: Philips Hue och IFTTT

Philips Hue och IFTTT (If this then that) erbjuder en mängd fantastiska automatiseringsalternativ. Genom IFTTT kan du ansluta dina Philips Hue-lampor till otaliga andra smarta hem-plattformar och webbtjänster.

Anslut till exempel Philips Hue till väderstationen Netatmo och ändra färgerna när det blir kallt ute. När temperaturen utomhus sjunker under noll blir dina smarta glödlampor till exempel isblå. På så sätt vet du alltid när det är dags att ta bort blommorna från uteplatsen och ställa dem på en varmare plats. Detta är bara en av de många möjligheter som IFTTT ger. Fler och fler smarta hemprodukter är IFTTT-kompatibla och kan kommunicera och interagera med varandra via denna praktiska programvara.

Hue tips 6: Alternativa Philips Hue-appar

Med Philips Hue-appen kan du styra din smarta belysning på ett tydligt och enkelt sätt. Men om du har många rum och lampor kommer även den officiella appen att nå sina gränser vid något tillfälle. Här kan du till exempel ändra högst två rum samtidigt på avstånd.

Men ingen panik, för sanna Philips Hue-älskare finns det alternativa appar för att få ut det mesta av ditt smarta belysningssystem. iConnectHue för iOS-användare och All 4 Hue för Android-fans är bra alternativ. Båda apparna eliminerar i stort sett alla begränsningar för att använda dina Philips Hue-lampor. Självklart tycker vi att detta är ett bra tillägg, men observera att apparna kräver betalning.

Philips Hue tips 7: Optimera täckningen

Philips Hue-lampor har redan en stabil och lång räckvidd. Naturligtvis kan signalstyrkan minska på grund av byggnadsförhållanden eller större avstånd, till exempel med dina trädgårdsbelysningar.

Med Philips Hue är detta dock inget problem! I det smarta belysningssystemet fungerar varje lampa som en egen liten förstärkare. Så om en lampa är utanför det önskade intervallet är det bara att slå på en annan lampa för att överbrygga gapet.

Philips Hue-systemet är alltså perfekt för större hus, lägenheter med tjocka väggar eller rymliga trädgårdar. I princip för allt!

Hue tips 8: Ställ in widgets på din smartphone

Med de så kallade widgetarna kan du styra ditt smarta belysningssystem ännu snabbare och enklare. Den motsvarande Hue-ikonen på startskärmen på din smartphone eller surfplatta ger dig blixtsnabb tillgång till dina rum. Du kan tända eller släcka ljuset i vardagsrummet med ett enda klick

Du kan skapa en widget i din Philips Hue-app under “Inställningar”, “Widgets & Apple Watch” och sedan “Skapa widget”. Välj ett lämpligt namn och en lämplig ikon för widgeten och anslut den till rummet enligt dina önskemål. Klicka på “Ställ in”, spara det hela och du kan placera widgeten på din startskärm. På så sätt kan du styra din smarta lampa nästan lika snabbt som med ett röstkommando!

Philips Hue-tips 9: Rensa upp Hue Bridge

Philips Hue Bridge är kontrollcentralen för din Philips Hue-belysning. Alla kommandon som du ger belysningssystemet samlas i denna lilla “superdator”. Internminnet spelar en viktig roll här. Det avgör hur många kommandon och enheter som kan behandlas.

Philips Hue har plats för cirka 250 sensorer med en bro. Hur många enheter detta motsvarar beror på din sammansättning. Philips Hue-rörelsesensorn behöver till exempel betydligt mer minne än din fjärrkontroll.

Om du dessutom använder olika appar och enskilda scener kan minnet snabbt fyllas. Om minnet är överbelastat kan det uppstå förseningar i användningen av appen. Men inga problem: Din Hue-app har funktionen “Rensa upp”. Rensa upp då och då för att säkerställa en smidig användning av ditt smarta belysningssystem och ta bort onödiga appar och scener.

Men var försiktig: Om du använder upprensningsfunktionen kommer alla personliga scener, rutiner eller sammansatta rum att raderas. Om du inte vill ha detta kan du alternativt använda Bridge Inspect Hue-appen. Denna erbjuder en något mer överskådlig upprensningsfunktion där du kan välja vad du vill behålla. Appen är för närvarande endast tillgänglig för iOS.

Philips Hue-tips 10: Philips Hue Labs

I menyn “Upptäck” i Philips Hue-appen hittar du coola extrafunktioner och pre-beta-funktioner. Med de så kallade Hue Labs får du fantastiska och kostnadsfria tillägg till din Hue Bridge.

Du kan till exempel ställa in din Philips Hue-rörelsesensor så att nattljuset endast tänds när alla andra scener i hemmet är avstängda. För en romantisk middagskväll har Hue Labs också något i sin repertoar. Med de dynamiska ljusfunktioner för stearinljus finns den rätta stämningen till hands.

Det är bäst att besöka Hue Labs regelbundet för att hålla dig uppdaterad om den senaste utvecklingen.