När jag förklarade för en vän att jag skrev ett blogginlägg om de olika Wifi-standarderna svarade han, ganska förvånad: “Det finns flera?”. Detta sammanfattar den generella kunskapen om Wifi ganska bra. Faktum är att det faktiskt finns mer att ta reda på om Wifi än hur man får upp hastigheten eller vilket det roligaste Wifi-namnet är. Här förklarar vi de olika standarderna och vad de betyder.

Låt oss börja från början. Förkortningen WLAN står för Wireless Local Area Network, dvs. ett trådlöst lokalt nätverk. Detta gör det till den frihetsälskande brodern till LAN – det lokala nätverket där dataöverföringen sker via kabel.
Ingen av nätverken är synonyma med Internet. De upprättar endast anslutningar mellan dina enheter eller mellan dem och internet.

Om du någonsin har tittat närmare på en router har du säkert sett att förkortningen inte bara är WLAN. Istället följs den av nästa förkortning på fyra bokstäver: IEEE. Det står för Institute of Electrical and Electronic Engineers.

De publicerade den enhetliga WLAN-standarden i februari 1980. Datumet är dolt bakom de tre första siffrorna i namnet, 802 (1980 och februari, den andra månaden). Sist men inte minst är siffran 11, som står för en familj av standarder för WLAN-nätverk.

Standarderna och hur de skiljer sig åt

Därmed har vi klargjort grunderna för WLAN-begreppet. Förkortningen WLAN IEEE 802.11 stannar dock inte där, utan följs av små bokstäver som a, b, n, ac eller bx. Dessa har att göra med de olika WLAN-standarderna. Nu följer en redogörelse för hur de skiljer sig åt och vilka för- och nackdelar de medför.

De två frekvensområdena

I princip skiljer sig de olika WLAN:erna åt i de frekvensområden som de använder för dataöverföring. Det finns främst 2,4 GHz- och 5 GHz-områden. Vissa routrar kan till och med använda båda samtidigt.

Frekvensområdet 2,4 GHz är det som har störst räckvidd, men 5 GHz-området har högre överföringshastighet men sämre räckvidd. Det senare är dock mindre snabbt utnyttjat än 2,4 GHz-området. Detta beror delvis på att Bluetooth och Zigbee också stör dessa frekvenser.

Wifi 5

I mer tekniska termer är Wifi 5 802.11ac-standarden. Den introducerades på marknaden 2013 och fungerar uteslutande i frekvensbandet 5 GHz. Överföringshastigheten är här 3,12 Gbit/s och var länge den bästa standarden att välja.

Wifi 6

Detta är den senaste WLAN-generationen, som kom ut på marknaden 2019 med de första enheterna och som också kallas 802.11ax. Det som skiljer den mest från sina föregångare är den potentiellt snabbare anslutningshastigheten som möjliggörs av den högre bandbredden.

Detta är särskilt fördelaktigt vid överföring av stora datamängder för att garantera en hög kvalitet på överföringen. Detta spelar en viktig roll när du ska streama en högupplöst film eller spela onlinespel och samtidigt behöver kommunicera med dina lagkamrater.

Den teoretiska maximala genomströmningen för Wifi 6 är 9,6 Gbps. Wifi 6 lämpar sig bättre för att integrera flera enheter, medan Wifi 5 endast når sin maximala hastighet när en enda enhet är ansluten. Detta är särskilt fördelaktigt för smarta hem som innehåller många enheter. Och eftersom Wifi 6 är nästan lika bra som trådbunden dataöverföring kan denna generation äntligen ersätta Ethernet-kablar.

Wifi 6E

Utöver Wifi 6 gjorde en ny teknik entré på marknaden: Wifi 6E. Wifi 6E-kompatibla enheter är inte längre begränsade till frekvenserna 2,4 GHz och 5 GHz, utan använder ett frekvensband på 6 GHz med en bandbredd på 1 200 MHz. Detta är perfekt för stora dataöverföringar över korta avstånd.

Wifi 6E fortsätter att erbjuda alla de fördelar som introducerades med Wifi 6. Dessutom finns det nya frekvensområdet, som kan användas för att enkelt kringgå överbelastning på de två tidigare banden. På så sätt optimerar Wifi 6E funktionen hos realtidsapplikationer.

Om du vill använda Wifi 6E måste du tänka på att inte alla Wifi 6-kompatibla enheter har stöd för Wifi 6E. Var därför uppmärksam när du köper hårdvara.

Wifi 7

Wifi 7, eller WLAN 802.11be, ska vara det snabbaste WLAN:et någonsin, som i teorin ska nå en hastighet på hela 46 Gbit/s.

När det gäller frekvenser kan Wifi 7 få tillgång till både 2,4 och 5 GHz-området samt det nyare 6 GHz-området. Eftersom den senare har använts i Sverige endast under en relativt kort tid är den knappast fullt utnyttjad.

Detta supersnabba Wifi ska enligt planerna släppas 2023. Den kommer då att vara särskilt lämplig för tillämpningsområden som Virtual Reality, Augmented Reality eller 4K- och 8K-streaming. Inom sektorn för smarta hem är denna typ av Wifi-standard inte nödvändig, eftersom smarta enheter inte kräver en så hög datahastighet.

De roligaste Router-namnen

Okej, okej. Det är förstås fortfarande bra att veta vilka de bästa wifi-namnen är. Och nu när du känner till grunderna för de olika WLAN-standarderna kan du lika bra ge dem ett bra namn. Här är de fem roligaste och mest kreativa idéerna att döpa din router till.

  1. Martin Router King, Hälsa dina grannar: I have a stream!
  2. Abraham Linksys
  3. LAN Solo
  4. Och passande för kommande årstid: Winternet is coming
  5. Eller den mer hjälpsamma tonen: Mamma klicka här för internet

Dålig Wifi-täckning hemma?

Lugn, vi hjälper dig. Spana in den här artikeln om Mesh-nätverk och varför det kan vara lösningen för dig!