Den nya standarden för smarta hem, Matter, ser till att de allra flesta smarta hemprodukter nu kan anslutas till varandra. I höst kan vi äntligen vänta oss den officiella lanseringen, efter flera uppskjutningar. Programvaran verkar lovande och anses av experter vara “framtiden för smarta hem”. Vi berättar allt du behöver veta.

Matter är ett initiativ från Amazon, Apple, Comcast, Google, SmartThings och Zigbee Alliance. I slutet av 2019 lanserade de tillsammans ett projekt kallat Connected Home over IP, som senare blev känt som CHIP. Under tiden har fler än 200 företag anslutit sig till projektet.

Syftet

Syftet med projektet är att få alla enheter att kommunicera med varandra på samma språk, oavsett vilken tillverkare de kommer från. På detta sätt kan alla smarta hem-apparater fungera tillsammans utan att det behövs olika hubbar, bridges och gateways.

Det är viktigt att nämna att Matter inte kommer att ersätta Googles, Apples eller Amazons smarta hemsystem. Protokollet ansluter enheter i hushållet, men styr dem inte.

Om Matter fungerar som vi förväntar oss kommer det i teorin inte längre att krävas en app från tillverkaren för att ställa in enheter med Matter. Den här uppgiften kan i framtiden tas över av paraplyappar för smarta hem-system som till exempel Amazon Alexa, Apple HomeKit eller Google Assistant.

Det är dock inte alla funktioner i en produkt som kan nås från en allmän app. I framtiden kan tillverkarens egna appar därför börja tillhandahålla mer omfattande funktioner för en specifik produkt, vilket de redan gör när de installerar en ny produkt.

Hur fungerar den nya standarden Matter?

Nu är det förstås bra att många olika smarta hem-produkter kan kommunicera med varandra via Matter. Men hur fungerar denna kommunikation? För just nu finns det många olika sätt för olika ekosystem för smarta hem att “prata” med varandra.

Eftersom Internet numera finns i alla hushåll har man valt ett Internetprotokoll (IP) för Matter-kommunikationen. Genom IPv6-protokollet kommer alla produkter att kunna kommunicera med varandra.

IPv6

IPv6 står för Internet Protocol version 6 och är efterföljaren till IPv4. Enheter som kommunicerar med varandra via internet gör det med hjälp av en IP-adress. Inom IPv4 är antalet tillgängliga IP-adresser begränsat och de är nästan obefintliga. Inom IPv4 är det vanligt att en grupp enheter tilldelas en IP-adress, medan varje enhet i IPv6 får en egen IP-adress.

Det är en viktig anledning till övergången till det framtidssäkra IPv6, som möjliggör ett nästan oändligt antal IP-adresser. Den här versionen tillåter hela 340 sextiljoner (vi hade aldrig hört talas om det heller), dvs. 340 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 unika IP-adresser. Det är verkligen något annat!

Thread och wifi

Matter kommunicerar likt Thread och wifi via IPv6. Via IPv6 kan Matter ansluta både wifi och Thread-produkter tillsammans.

För att Matter ska fungera behöver varje enhet i nätverket en unik IPv6-adress. Det nya protokollet för smarta hem kan ansluta dessa unika IPv6-adresser direkt lokalt, utan att använda en brygga, hubb eller tillverkarens moln.

Även om detta är ett Internetprotokoll behöver du inte nödvändigtvis ha en fungerande Internetanslutning längre eftersom det nya nätverket opererar lokalt. Det krävs dock en internetanslutning för fjärrstyrning och uppdatering av programvaran.

Bluetooth Low Energy

Bluetooth har normalt ingen unik IP-adress eftersom det inte är ett internetprotokoll. Det är dock möjligt att inkludera produkter som fungerar via Bluetooth Low Energy (BLE) i ditt Matter-nätverk. Via 6LoWPAN-teknik komprimeras data så att dina enheter med BLE också blir en del av Matter-systemet och kommunicerar via IPv6.

Det finns dock fortfarande några nackdelar: För att ansluta BLE-enheter till internet krävs en hubb som ansluter Bluetooth-enheterna till internet, eller så måste Bluetooth integreras i internetroutrar. Detta gör inte BLE idealisk för användning med Matter (ännu), men det är definitivt möjligt.

Matter sammanfattat

Okej, låt oss sammanfatta det här. Det nya protokollet för smarta hem är i princip ett nätverk som överbryggar olika typer av anslutningar som Bluetooth Low Energy, Thread och Wi-Fi via IPv6-adresser. Tack vare Matter kan alla dessa produkter som ursprungligen kommunicerade på olika sätt tala samma “språk”. Och det utan att behöva en extra bridge, hubb, molntjänst eller till och med internet.

Anslutningar och produkter som inte är kompatibla med Matter

Wifi, Thread och BLE är naturligtvis inte de enda tre anslutningstyperna, och det finns även produkter i det smarta hemmet som fungerar med t.ex ZigBee eller Z-Wave. Även om det tyvärr inte kommer att vara möjligt att göra dem till en del av Matter-systemet i början, kan du fortsätta att använda dem. Det förväntas dock att fler anslutningstyper som kan anslutas till Matter kommer att läggas till i framtiden, så att ditt smarta hem egentligen bara behöver bestå av ett system.

Dessutom kan inte alla äldre produkter kommunicera via Matter. Om detta kan göras möjligt genom en programuppdatering beror på processorkraft och lagringsutrymme. En hubb eller bridge kan alltid uppdateras till ett Matter-kompatibelt system, men i det smarta hemmet vill vi helst minimera användningen av dessa enheter.

Det förväntas därför att många tillverkare med tiden kommer att ersätta användningen av en bridge med Matter-kompatibilitet för enskilda produkter.

En annan viktig punkt: Bara för att en produkt har rätt kommunikationsprotokoll ( wifi, Thread och Bluetooth) betyder det inte att den per automatik kommer fungera med Matter bara så där. Det är upp till tillverkaren som saluför produkten att besluta om han eller hon vill samarbeta med Matter. Men det verkar oklokt att säga nej till det i dagsläget som tillverkare av smarta hem.

Vilka produkter fungerar redan med det nya protokollet för smarta hem?

För närvarande ansluter sig fler och fler tillverkare till Matter och det börjar bli alltmer standard, särskilt när nya produkter lanseras. Just nu finns det redan ett mycket stort antal tillverkare som redan har lagt till Matter-kompatibilitet i sina produkter.

Vilka är fördelarna med Matter?

Tack vare Matter behöver du knappast längre oroa dig för kompatibiliteten mellan smarta hem-produkter, eftersom de alla kan kombineras med varandra. I vilket system du integrerar dem och med vilken röstassistent du vill styra dem kan du helt enkelt bestämma själv.

Det är också bra att veta: Matter har en viss säkerhetsstandard inbyggd (Security of Design), vilket innebär att varje meddelande över nätverket är krypterat och måste autentiseras. Dessutom ger den lokala anslutningen redan ytterligare integritet överhuvudtaget.

Fördelarna med Matter i en översikt:

  • Ansluter olika anslutningstyper i ett nätverk utan bridge eller hub
  • Kombinera produkter från olika smarta hemsystem
  • Välj ditt eget operativsystem för smarta hem
  • Sekretess tack vare lokal anslutning och Designsäkerhet
  • Framtidssäkrad IPv6
  • Kan fortsätta att fungera utan internetuppkoppling

Förhoppningsvis har vi lyckats se till att du får en tydlig bild av den nya standarden för smarta hem och vad framtiden kan komma att innebära för oss. Världen för smarta hem är på väg att förändras och vi kan inte vänta på denna stora förbättring. Nu är det bara att hoppas att allt faktiskt fungerar som utlovat. Matter-kompatibla produkter finns redan i vår webshop, så ta gärna en titt.