Efterfrågan på smarta trackers har vuxit avsevärt på senare tid. Den där känslan av att förlora bagage, nycklar, plånbok eller till och med husdjur är något vi alla helst vill leva utan. Men det är bara att inse sanningen, förr eller senare tappar vi alla bort något vi håller kärt. En smart tracker kan då vara lösningen för dig. Smarta spårare kan delas in i två kategorier: Bluetooth-spårare och GPS-spårare. Låt oss gå igenom alternativen till Apple Airtag för bägge dessa kategorier.

Apple AirTags och alternativen som vi presenterar för dig idag tillhör kategorin Bluetooth-spårare. Det här är smarta små enheter som gör att du snabbt hittar dina borttappade ägodelar. Fäst dem till exempel på din nyckelring som en nyckelsökare, så att du aldrig tappar bort dem igen. Så länge du är inom räckhåll för spåraren kommer dess plats att visas på din smartphone.

Musegear

Till att börja med presenterar vi Musegears smarta Bluetooth-spårare. Musegears trackers har flera användbara funktioner för att göra det ännu enklare för dig att hitta dina grejer. Du kommer att få ett meddelande på din smartphone så snart du rör dig bort från Musegear-spåraren.

Det snabbaste sättet att hitta ditt föremål är att aldrig hinna för långt ifrån det. Om du tappar bort den och Bluetooth-spåraren rör sig utanför räckvidden på 90 meter kommer Musegear-appen att komma ihåg den senast kända platsen. Det är vad vi kallar smart!

Och om rollerna är omvända och du har din Musegear Finder i handen men inte din smartphone, kan den smarta spåraren helt enkelt ringa samtal till din smartphone. På tal om smartphones, med Musegear kan du till och med aktivera kameran i din smartphone via Musegear Finder. Den kan alltså även användas som ett smart kameratillbehör för selfies eller gruppfoton.

Musegears dataskydd

Det är betryggande att veta att Musegear lägger stor vikt vid dataskydd. Samtidigt som andra leverantörer bedyrar att inga personliga uppgifter kommer att vidarebefordras, går Musegear ett steg längre. Du behöver nämligen inget konto för att använda appen, du använder allt helt anonymt.

Det är därför den tyska leverantören också avstår från att integrera Google Assistant och Amazon Alexa, eftersom detta skulle kräva en länk till kontot och din data skulle kunna samlas in. Däremot fungerar röststyrning via Siri eftersom inget konto krävs för detta.

Chipolo One

Förutom normal spårning kan Chipolo One även varna dig så fort du är mer än 60 meter från spåraren. Din smartphone kan då ringa upp trackern och spela upp ett högt ljud. Med en volym på 120 dB kan du inte missa den.

Om du tappar Chipolo One på vägen kan du se den senast kända platsen för din tracker via en webbapplikation. Dessutom förlitar sig den smarta spåraren på nätverket för andra Chipolo-användare för att hitta dina förlorade föremål även på distans. Så snart din Chipolo One Bluetooth Tracker registreras av en annan enhet i närheten kommer du att få ett krypterat meddelande med information om var din spårare finns.

Samsung Galaxy Smart Tags

Ett annat alternativ kommer från teknikjätten Samsung. Samsung konkurrerar inte bara med Apple inom smartphones, utan även inom Bluetooth-spårare. Galaxy SmartTags har dock sina begränsningar: de fungerar bara med Samsung Galaxy-smarttelefoner.

Om din SmartTag ligger utanför räckvidden på 120 meter, använder Samsung sitt omfattande nätverk av Galaxy-smarttelefoner för att lokalisera din enhet på distans. Naturligtvis är det bara du som får platsinformationen. När du väl är i området kan du få spåraren att pipa för att hitta den ännu snabbare.

Ett praktiskt tips: om du utrustar halsbandet på katten eller hunden med någon av Bluetooth-spårarna vet du alltid var din lilla fyrbenta vän är.

GPS-spårare

Mycket är möjligt med smarta Bluetooth-spårare, men för att spåra ditt bagage eller husdjur är en GPS-spårare generellt sett ett bättre alternativ. Så fort en Bluetooth-spårare inte längre är inom räckhåll för din smartphone kan du inte längre se var den är. En GPS-spårare däremot är uppkopplad via GPS och skickar dig alltid platsen i realtid.

Spårbar GPS

Utbudet för smarta hem GPS-spårare är mycket mer begränsat än för Bluetooth-spårare. I Sverige finns bland annat smarta GPS-spårare från Tractive som är kompatibla med Amazon Alexa vilket gör att du kan integrera dem till ditt smarta hem.

Dessa GPS-spårare har utvecklats speciellt för att spåra din hund eller katt och erbjuder ett brett utbud av funktioner. Tractive GPS skickar meddelanden till dig, har ett liveläge med en uppdatering var 2-3:e sekund och kan till och med analysera ditt husdjurs sömn.

Tractives spårare har ett batteri som räcker i 7 dagar och är 100 % vattentät. Du kan även styra den med din röst via Amazon Alexa. Som vi nämnt tidigare har den tagits fram speciellt för husdjur, men du kan självklart använda den som du vill. Du kan också helt enkelt lägga trackern i ditt resebagage och använda den på resan.

Apple AirTag-alternativen i jämförelse

Nedan kan du se en översikt över detaljerna för varje Apple AirTag-alternativ. Som du kan se är Apple AirTags inte de enda smarta spårarna på marknaden. Det finns skillnader här och där, men grundfunktionen är densamma för dem alla.

Musegear Chipolo One Samsung Galaxy SmartTags Tractive GPS
Typ av tracker Bluetooth Bluetooth Bluetooth GPS
Räckvidd 90 m 60 m 120 m Obegränsad
Volym 96 dB 120 dB N/A N/A
Röststyrning Siri Siri
Amazon Alexa
Google Assistant
Amazon Alexa
Google Assistant
Amazon Alexa
Skyddsklass n.b. IPX5 (stänksäker) IP53 (vatten- och dammtät) IPX7 (vattentät)
Batteriets livslängd 1 år 2 år 300 dagar 7 dagar

Sådär! Nu har du all information du behöver för att välja rätt tracker. Är du nyfiken på fler smarta produkter – besök då vår webshop.