I den här artikeln riktar vi fokus på de två absolut populäraste streaming-enheterna; Google Chromecast och Apple TV. Vi kartlägger skillnader och hjälper dig avgöra vilken som passar bäst för dig!

I grunden så uppfyller Chromecast och Apple TV samma syfte, nämligen att låta dig streama filmer, tv-serier och musik från internet direkt till din TV. Det är främst tillvägagångssättet som skiljer dem åt.

Googles Chromecast är en dongel som du kopplar in direkt i HDMI-ingången på din TV. Du castar sedan innehållet från din mobil, surfplatta eller dator till Chromecasten som spelar upp innehållet på din tv. Chromecasten har alltså ingen egen programvara eller fjärrkontroll utan behöver en annan enhet att casta materialet ifrån (med undantag för Chromecast Google TV). All styrning sker sedan från de mobila enheter som är uppkopplade på samma wifi som Chromecasten.

Apple TV däremot har mer utseendet och funktionen av en smart tv-box. Här behövs inget mer än själva Apple TVn, en TV och fungerande internetuppkoppling. Du styr din Apple TV med den medföljande fjärrkontrollen eller genom remote-appen på din Apple-enhet.

Det här är Apple TV

Utseende: Huvudenheten och den medföljande fjärrkontrollen är små och nätta och passar in bra i de flesta vardagsrum.
Installation: Apple TVn ansluts till TVn via HDMI-kabel och får ström genom den medföljande strömkabeln.
Tillgängliga appar: Netflix, Viaplay, HBO Max, Spotify Youtube och många fler.
Tips: En populär funktion som Apple TV erbjuder är möjligheten att spegla din iPhone i realtid på TVn via AirPlay.
Stöd för 4K: Ja, modellen Apple TV 4K kan spela upp innehåll i 4K.

Det här är Google Chromecast

Utseende: Chromecasten ser ut som en liten svart puck och döljs smart bakom TVn.
Installation: Koppla bara in enheten i valfri HDMI-port på TVn och anslut strömkabeln. Resten av installationen görs genom Google Home-appen som visar allt steg för steg.
Tillgängliga appar: Alla de populära apparna för såväl film, musik och podcasts har stöd för att castas till din chromecast.
Tips: Chromecast Audio är en variant av Chromecast som bara castar ljud. Den ansluts med AUX-sladd och passar perfekt att koppla in till ett musiksystem och på så sätt göra det mer lättillgängligt och smart.
Stöd för 4K: Ja, Chromecast Ultra och Chromecast Google TV har stöd för 4K uppspelning.

Sammanfattning

Det finns flera faktorer som avgör om det är Apples eller Googles streamingenhet som är rätt val för just dig. Om priset utgör en avgörande faktor så är det Google Chromecast som är det givna valet. Detta eftersom en Apple TV inte sällan kostar det dubbla jämfört med en motsvarande Chromecast. En annan fördel med Chromecast är att gäster som är uppkopplade på ditt Wifi enkelt kan streama innehåll på din TV, oavsett om de har en Android eller Apple-enhet. Om du redan har ett hem fullt av Apple-enheter så är Apple TVn det givna valet tack vare det sömlösa samspelet mellan Apples produkter. En annan fördel med alla Apple TV-modeller är att du inte behöver någon extra enhet att casta materialet från. Apple TV 4K och Apple TV HD kan även röststyras med Apples Siri.