Lillebror till Google Pixel 6 och 6 Pro heter Google Pixel 6a. Vi har testat den senaste Google-telefonen åt dig, häng med!

Liksom sina storebröder använder Google sitt eget Tensor Chip även för Pixel 6a . Detta möjliggör unika AI-funktioner direkt i din mobil. Exempelvis lär sig den smarta telefonen ditt användningsbeteende och kan på så sätt avaktivera appar som körs i bakgrunden för att spara batteri. Detta förlänger inte bara ditt batteris livslängd avsevärt, utan säkerställer även en jämn förbrukning. Du får en varningsnotis om batteriet beräknas att ta slut tidigare än vanligt. Normalt sett räcker batteriet en hel dag vid normal drift. I sparläge räcker det ännu längre.

Tensor-chippet har mer att erbjuda än att bara stänga av dina appar som körs i bakgrunden. Till exempel kan du erhålla undertexter i realtid för alla medier med ljud. Du kan även översätta textmeddelanden direkt i telefonen på nolltid. Och via transkriptet skrivs även varje talat ord ner grammatiskt korrekt. Ingen annan smartphone hade detta före Pixel 6 och 6 Pro. Google Assistant är också inbyggd. Tryck och håll in strömknappen eller aktivera den automatiska röstaktiveringen. På så sätt svarar röstassistenten på “Hej Google” precis som på Nest-högtalarna.

Tekniskt sett i skuggan av sina storebröder

Tekniskt sett är Pixel 6a nästan i samma liga som sina storebröder. 128 gigabyte internminne är plats nog för större musiksamlingar och amatörfotografer. Om inte, kan bilder också bekvämt lagras i molnet. RAM-minnet på 6 gigabyte räcker för de flesta applikationer. Men om du använder många appar samtidigt kan du definitivt begränsas här.

1080p 60Hz OLED-skärmen är en betydande nedgradering från Pixel 6:s 90Hz AMOLED-skärm, men det hjälper till att hålla nere din batteriförbrukning. Fingeravtrycksläsaren under skärmen är densamma som Pixel 6 och 6 Pro. Google Pixel 6a erbjuder trots allt de viktigaste funktionerna i serien med undantag för trådlös laddning som du tyvärr inte kan nyttja med Pixel 6a.

Megapixlar är inte allt

Det finns även en nedgradering i kamerorna jämfört med Pixel 6 och 6 Pro: 12 megapixlar istället för 50 i vidvinkelkameran. Men det är inte hela världen. När allt kommer omkring förlitar sig Google på de beprövade bildsensorerna som har använts i alla Pixel-telefoner sedan Pixel 2. De har trots allt satt nya standarder för bildkvalitet på smartphones. Tillsammans med den kraftfulla mjukvaran är bilderna faktiskt så bra att vi var tvungna att leta efter skillnaderna mot Pixel 6:s kamera med förstoringsglas. Tack vare HDR är skuggorna tydligt synliga även i motljus. Bilderna är knivskarpa och Realtone ser till att alla hudtoner visas realistiskt. Google Pixel 6a tappar bara märkbart detaljer jämfört med Pixel 6 och 6 Pro i bilder med hög kontrast. Bilderna är fortfarande imponerande för prisklassen.

Det magiska suddgummit ingår också i Google Pixel 6a

Men även bortsett från bildkvaliteten märks den artificiella intelligensen tack vare tensorchippet. Precis som på de andra Pixel 6-modellerna finns även “Magic Eraser” med i 6a. I vissa fall känner den automatiskt igen personer i bakgrunden eller i kanten av bilden som eventuellt kan störa bilden. Med ett fingertryck försvinner de helt enkelt. Men du kan även enkelt ringa in föremål för hand för att ta bort dem från bilden. Detta fungerar givetvis bäst med jämna ytor. Men framförallt fungerar raderings-verktyget bra till saker i bakgrunden, efter redigeringen märks det knappt att något – eller någon – någonsin varit där.

Hög säkerhet utan ansträngning

Pixel 6a delar även säkerhetschippet med sina bröder. Det betyder att alla säkerhetsfunktioner som Pixel 6 och 6 Pro är riktigt bra på – även ingår i Pixel 6a. Detta gör inte bara Pixel-serien till några av de säkraste smartphones som finns, utan gör dem också mer användarvänliga för dig. Om du har sparat alla dina lösenord i Google Chrome kan du helt enkelt klistra in dem i Pixel-telefonen. Fingeravtrycket ersätter lösenordsinmatningen. Ett stort steg mot den lösenordsfria framtid som Google arbetar mot.

Google Pixel 6a – en riktigt smart smartphone med en bra kamera till ett budgetpris

Låt oss sammanfatta det vi lärt oss: Pixel 6a har alla mjukvarufunktioner som övertygande oss i Pixel 6 och 6 Pro. Kameran har betydligt färre megapixlar, men den väger till stor del upp detta med ett fantastisk bildbehandlingsprogram. Så varför köpa en annan telefon i Pixel-sortimentet? Tja, Pixel 6a är en riktigt bra budgetsmartphone. Men om du använder telefonen mycket kan det minskade arbetsminnet göra sig påmint när flera tunga appar körs samtidigt. Å andra sidan är Pixel 6:s högre uppdateringsfrekvens och trådlösa laddning skäl nog att spendera mer pengar.

Google Pixel 6a har ännu inte fått något lanseringsdatum i Sverige men prisbilden bör vara i samma klass som i Tyskland vilket gör att den med största sannolikhet bör ligga strax under 5000 kr.