Medvetenheten om miljöns, klimatets och jordens välbefinnande har ökat avsevärt under de senaste decennierna. Nyckelordet här är hållbarhet – med andra ord, hur kan vi leva på ett sätt som gör att många generationer efter oss inte kommer att lida av konsekvenserna av våra handlingar och att vi kan lämna dem en värld som är minst lika välbevarad som den världen vi föddes in i? Vi hör nu mer och mer från företag att de strävar efter CO2-neutralitet och du har förmodligen redan märkt trenden mot ekologiska och hållbara produkter i mataffären. Men du kan verkligen göra något åt det hemma också! Nu presenterar vi våra fyra smarta tips och prylar som gör det enklare än någonsin att leva hållbart.

Var ska man börja?
Som en person som lever hållbart låter du naturligtvis inte vattnet rinna när du borstar tänderna och ser till att du släcker lamporna i alla rum när du går ut. Men är det allt? Hållbara människor har faktiskt några fler sätt att göra sitt hushåll mer miljömedvetet. Ta reda på vilka energibovar du kan eliminera och vilka tips och prylar du kan använda för att göra det.

Apparater i standby-läge: Hemliga energislukare

Du kanske tror att du gör något bra genom att helt enkelt sätta oanvända apparater i standby-läge istället för att låta dem vara igång. Men visste du att energi förbrukas även i standby-läge? På vissa apparater kan du se det på en liten, oftast röd lampa som fortfarande lyser – ofta på tv-apparater eller högtalare. Men även kaffemaskiner som är avstängda, mikrovågsugnar och bärbara datorer som är anslutna till uttaget med en laddningskabel drar ström hela tiden. Vad är det då för mening med att dra ur kontakten varje gång?

Lyckligtvis behöver du inte vidta så drastiska åtgärder. Du kan också ta bort enheternas tillgång till el på ett smart sätt, nämligen med smarta uttag. Du använder helt enkelt dessa som en adapterplugg mellan uttaget och strömkabelanslutningen på respektive apparat. Med en app, röststyrning eller ett schema kan du sedan bestämma när en apparat ska förses med ström – och när du kan spara 100% av energin genom att helt enkelt stänga av strömmen via adapterkontakten.

Smart uppvärmning – hållbar livsstil

Det finns också mycket du kan göra för att minska din energiförbrukning och dina uppvärmningskostnader när det gäller uppvärmningsbeteende. Och det bästa är: du är inte ensam. Istället hjälper smarta termostater dig att hitta det perfekta uppvärmningsbeteendet för att värma effektivt och samtidigt erbjuda dig den komfort du är van vid.

Tillverkaren tado° garanterar t.ex. energibesparingar på upp till 28% med sina elementtermostater. Du kan uppnå detta resultat med smarta funktioner som möjligheten att exakt bibehålla en inställd temperatur istället för överhettning, skapa uppvärmningsscheman eller automatiskt stänga av värmen när öppna fönster upptäcks.

Upptäck ännu fler smarta modeller från en mängd olika tillverkare i vår stora jämförelse av elementtermostater och ta reda på vilka andra smarta funktioner som hjälper dig att värma på ett hållbart sätt.

Din golvvärme kan också vara smart

Din golvvärme kan också vara smart
Vi har även smarta lösningar för golvvärme i vår butik. Till exempel finns det smarta termostater från tado°. Även dessa kan bekvämt ställas in via t.ex. en app, så att de värmer exakt efter dina behov – men inte mer. Så att du har varma rum och fötter, men ändå minskar energiförbrukningen samtidigt som du behåller samma komfortnivå.

Smarta jalusier hjälper till att spara energi

Visste du att mycket värmeenergi kan gå förlorad genom fönster? För att förhindra detta är det värt att sänka fönsterluckorna över natten för att hålla värmen inne. Smarta rulljalusier gör detta åt dig så att du inte behöver tänka på det själv varje kväll.

På sommaren kan jalusier också blockera solens strålar. Det innebär att ditt hem inte värms upp så snabbt och att du inte behöver använda luftkonditionering – praktiskt och hållbart!

Smarta och effektiva lampor

Jag är säker på att du alltid släcker lamporna själv i oanvända rum, eller hur? I teorin gör jag också det, men jag måste erkänna att jag har glömt att släcka dem ibland och kommit tillbaka efter jobbet till ett badrum som fortfarande är upplyst. Vore det inte häftigt om du kunde styra belysningen när du är ute och går?

Det kan du: med smarta lampor som de från Innr! Lamporna har inte bara hög energieffektivitet och lång livslängd. De låter dig också styra dem från din smartphone, oavsett var du befinner dig. Glömt att släcka lampan? Då kan du släcka dem på väg till jobbet – enkelt.

En personlig favorit: Den strömlösa strömbrytaren

För dem som föredrar att styra ljuset med en strömbrytare finns det också ett energibesparande alternativ: Senic Friends of Hue Smart Strömbrytare energibesparande eftersom den inte behöver någon elektricitet alls! Det är inte bara hållbart, utan innebär också att strömbrytaren inte behöver kopplas eller förses med batterier. Naturligtvis fungerar denna strömbrytare även med smarta lampor.

Men hur överför strömbrytaren signalen till lampan? Via Bluetooth och energy harvesting-teknik. Det innebär att varje gång man trycker på strömbrytaren produceras exakt den mängd energi som krävs för att skicka en Bluetooth-signal till lampan.

Jag tycker att den här brytaren är otroligt smart. Å ena sidan är naturligtvis energiförbrukningen på noll riktigt imponerande. Men personligen gillar jag också att det fortfarande känns som en “vanlig” strömbrytare trots det smartare styrsystemet och att du kan placera den trådlösa strömbrytaren var du vill.

Upptäck fler produkter i vår shop. På tink lägger vi stor vikt vid hållbarhet när det gäller våra produkter.