Vår svenska favorit tog klivet in i det smarta-hemmet redan för en tid sedan och erbjuder nu en hel del smarta produkter. Enligt Ikea ska detta nu utökas med ytterligare en komponent. Nya Ikea Vindstyrka är en luftkvalitetsmätare som kan passa riktigt bra in i det smarta hemmet. Du kan läsa allt om luftmätaren och alla de egenskaper den kan tillföra till ditt hem här.

Hittills har luftkvaliteten hos Ikea endast mätts av sensorn Vindriktning.Vindriktning erbjuder ingen display, utan färgade lysdioder som indikerade luftkvaliteten. Ikea visar dock nu att det går att bli ännu smartar. Detta med den nylanserade smarta luftkvalitetsmätaren Vindstyrka.

Vindstyrka mäter inte bara luftkvaliteten via luftens innehåll av fint damm (PM2,5). Den smarta luftkvalitetsmätaren mäter också den aktuella temperaturen, luftfuktigheten och utvecklingen av det totala antalet organiska föreningar (VOC).

En speciellt användbar funktion är den lilla skärmen. På skärmen kan du enkelt hålla koll på värdena och luftkvaliten så du kan agera direkt.

Det är inte bara du, utan även ditt smarta hem kan ta del av de uppmätta värdena. Vindstyrka kan nämligen lätt integreras i ditt smarta hem. Det är framför allt praktiskt med andra Ikea-enheter som till exempel luftrenaren Starkvind. Den kan anpassa rotationshastigheten på sin fläkt och på så sätt filtrera luften optimalt.

Ikea satsar på Matter

Vindstyrka är även kompatibel med ditt smarta hem eftersom den smarta luftkvalitetssensorn stöder den nya Smart Home-standarden Matter. Detta innebär att enheten enkelt kan integreras i alla Matter-kompatibla smarta hem-system.

Om du inte har någon hub som stöder Matter kan Ikeas egen Dirigera-hubb för endast 699 kr rekommenderas. Med huben kan upp till 100 Matter-enheter anslutas. Du kan sedan styra dem via Ikea Home-appen eller andra appar som stöder Matter.

Vindstyrka kommer ut i april 2023

När kan vi förväntas få ta del av den nya produkten? Ikea har informerat att den kommer släppas i april 2023. Från och med då kommer Vindstyrka att finnas tillgänglig i alla Ikeas varuhus.

Det har ännu inte nämnts något om priset på produkten. Men eftersom vi känner Ikea förväntar vi oss att produkten kommer att vara prisvärd. Den förväntas kosta runt 499 kr.