Om du äger smarta produkter sedan tidigare kommer du förmodligen känna igen dig av detta: att installera appar och enheter eller att hålla koll på kompatibiliteten mellan produkter resulterar lätt i huvudbry. Men med Matter kan vi äntligen lämna dessa bekymmer bakom oss. Bakom systemet står hundratals företag som arbetar med smarta hem där deras gemensamma mål är att göra smarta hem så enkla och tillgängliga som möjligt. Här förklarar vi vad Matter är, hur det fungerar och vilka produkter som stödjer det.

Matter är en öppen standard som används för att ansluta de smarta enheterna i ditt smarta hem. Matter skapades som ett gemensamt initiativ av Amazon, Apple, Google och många andra aktörer inom branschen för smarta hem. Det hela började redan 2019, då under namnet CHIP (Connected Home over IP). För närvarande deltar fler än 300 företag i detta enorma projekt. Slutmålet är att göra anslutningsstandarden för det smarta hemmet universell.

På sätt och vis är Matter det gemensamma språket för smarta hem-apparater. Hittills har enheterna bara talat med varandra via Wifi, Bluetooth eller Zigbee. Med det nya språket Matter är det möjligt för många fler enheter att kommunicera och fungera tillsammans.

Så fungerar Matter

För Matter var huvudfokuset på att göra anslutningen till en lokal standard. Detta innebär att signaler som skickas från en smart enhet till nästa inte behöver gå via internet eller ett cloud innan de når nästa enhet. Istället finns anslutningen direkt och är därför betydligt mer tillförlitlig.

För att uppnå detta använder Matter bland annat radiostandarden Thread. På så sätt erhåller alla enheter en egen adress, vilket faktiskt liknar Bluetooth – fast snabbare! Den direkta anslutningen av de smarta enheterna innebär att Matter inte längre behöver någon bridge.

En annan fördel är att det frekvensområde som används av Thread skiljer sig från exempelvis Wifi. Detta innebär att det finns betydligt färre störningskällor.

Matter ansluter men styr inte

Du bör komma ihåg att Matter ansluter dina enheter men kan inte styra dem. Matter kommer alltså inte att ersätta de smarta hemsystemen från Google, Apple eller Amazon. Matter säkerställer istället ett bättre samarbete mellan alla leverantörer.

Detta innebär att alla enheter från tillverkare som stöder Matter kan integreras i alla smarta hem-system. Så behåll det system du redan känner till och är bekväm med, eller välj ditt nya favoritsystem.

Det gör det också mycket enklare att installera nya enheter. Du behöver inte längre den specifika tillverkarappen för att ställa in den. Gå helt enkelt till appen för ditt valda smarta hem-system, t.ex. Google Home eller Apple HomeKit, så kommer din nya enhet att kännas igen där och kan konfigureras.

Dessutom kan de olika röstassistenterna alla fungera i samma Matter-nätverk. Så oavsett om du vill prata med Siri, Alexa eller Google Assistant kan alla dessa enheter uppfylla dina önskemål.

Funktionen för flera administratörer

En annan spännande funktion som kommer att bli möjlig med Matter är Multi Admin. Syftet är att en Smart Home-enhet ska kunna fungera i flera olika system samtidigt.

Det innebär att du kan styra smarta lampor i ditt hem med Alexa, medan andra personer kanske föredrar att skicka röstkommandon till lamporna via Google Assistant. För lamporna är det bara den sista signalen som räknas, oavsett system.

Säkerhet tack vare blockchain-teknik

Du kanske har hört talas om blockchain tidigare, förmodligen i samband med kryptovalutor där det är en universell säkerhetsmetod. Den här tekniken används också för Matter, vilket innebär att ditt smarta hem blir lika datasäkert som Bitcoin.

Bakom blockkedjetekniken finns ett system som registrerar ändringar i programvaran i en digital, decentraliserad lagringsplats. Detta innebär att all utveckling alltid är transparent och spårbar.

En annan säkerhetsaspekt av Matter är principen “Security by Design”. Detta innebär helt enkelt att tillverkare som släpper ut Matter-stödjande enheter på marknaden förbinder sig att utveckla sina enheter så att de är hack- och avlyssningssäkra.

Dessa enheter stöder Matter

Eftersom Matter precis har börjat komma igång är det inte alla kategorier av enheter som omfattas ännu. Hittills har det dock bekräftats att lampor, uttag, strömbrytare, sensorer, persienner, termostater, klimatkontroller, tv-apparater, smarta lås och garageportöppnare kommer att bli Matter-stödda. Förutsatt att respektive tillverkare är med på tåget och uppdaterar sina produkter i enlighet med detta.

I framtiden kommer Matter att uppdateras var sjätte månad för nya enhetsklasser. I dessa uppdateringar kommer Matter inte bara att förbättras generellt, utan nya enheter kommer också att inkluderas i varje uppdatering. Kameror, vakuumrobotar, köksmaskiner, låssensorer, rökdetektorer och rörelsedetektorer har redan tillkännagivits för de kommande uppdateringarna.

Vad händer med mina gamla Smart Home-enheter?

Matter har precis kommit ut på marknaden och du kommer säkert snart att hitta de första produkterna med Matter-logotypen på butikshyllorna. Då kan du handla smarta enheter utan att behöva oroa dig för kompatibilitet. Matter-logotypen räcker.

Har du redan byggt upp ett ekosystem för smarta hem och nu vill du använda Matter? Då undrar du säkert om du kan använda dina gamla enheter eller om du måste byta till nya Matter-kompatibla enheter.

För många enheter som kom ut på marknaden före Matter-eran räcker det faktiskt med att bli Matter-kompatibla genom en automatisk uppdatering. Detta kan dock inte sägas gälla för alla enheter. I slutändan beror det på tillverkaren och om de gamla enheterna har tillräckligt med minneskapacitet för att kunna genomföra en Matter-uppdatering.

Framtiden för smarta hem – med Matter

Matter är verkligen en förändring för marknaden för smarta hem. Kunderna är inte längre bundna till tillverkarna och tillverkarnas smarta ekosystem är öppna världar. Hur kommer detta att förändra marknaden för smarta hem?

Hur gynnas du som kund?

För dig kommer mycket att förändras till det bättre med Matter. Nu behöver du inte längre vara uppmärksam på vilka produkter som är kompatibla med vilka ekosystem när du köper ditt smarta hem. I stället behöver du bara leta efter Matter-logotypen på produkterna. Om du hittar detta vet du att det inte finns några problem med kompatibiliteten.

Matter ger dig dels möjligheten att köpa smarta enheter utan komplikationer. Men du kan nu även vara mycket mer kreativ och utforma ditt smarta hem mer individuellt. Med din favorit-app för smarta hem kan du styra de enheter du vill ha, oavsett tillverkare.

Vad betyder Matter för tillverkarna?

Matter tar arbete från tillverkare och programvaruutvecklare, för i stället för att behöva göra en produkt kompatibel med många system räcker det med att Matter stöds. Apparaten fungerar i stort sett överallt. Detta ger tillverkarna mer resurser att satsa på att utveckla ännu smartare idéer i stället för att oroa sig för kompatibilitet.

Eftersom Matter har gjort praktiskt taget alla smarta enheter från alla ekosystem utbytbara tvingar detta naturligtvis tillverkarna att förbli konkurrenskraftiga både när det gäller funktionalitet och pris. Innovation drivs alltså av Matter. Vi kan med andra ord se fram emot många nya spännande innovationer.