Gång på gång stöter vi på namnet Thread. Särskilt ofta när vi tittar på HomeKit-experten Eves produkter. Inte bara Eve Aqua, utan även Eve Energy och dörr-/fönstersensoren har stöd för denna standard. Fler enheter kommer att följa. Det är också bra för Matter, men en sak i taget.

Thread – direkt kommunikation mellan enheterna

Thread bygger på Internetprotokollet IPv6 och använder frekvensbandet 2,4 GHz. Dessutom erbjuder den nätfunktionalitet. Detta innebär att Thread-enheterna inte behöver någon central enhet. De fungerar själva som sändare, mottagare och delvis som förstärkare i nätverket.

Direkt kommunikation mellan enheterna ingår. Det behövs ingen extra programvara för detta. Trådlösa protokoll för smarta hem som Z-Wave (Devolo, Fibaro etc.) eller Zigbee (Philips Hue, IKEA, Bosch etc.) erbjuder för närvarande inte detta.

Thread – självläkande mesh-nätverk

Men det blir ännu bättre. Eftersom Thread-enheter kommunicerar direkt med varandra går ingen signal förlorad. Om en enhet misslyckas söker signalen automatiskt efter en annan väg. Så den läker i princip sig själv.

Thread – energibesparingar

Dessutom förbrukar Thread väldigt lite ström. Tack vare den energibesparande uppbyggnaden slipper du också det ständiga behovet av att byta batterier.

Thread – kompatibel med trådlösa och trådbundna smarta hem

Thread är kompatibel med Apple HomeKit, Matter (mer om det senare), den trådbundna KNX-standarden och mer. De första enheterna har redan presenterats av Eve och Nanoleaf. Med Apple HomePod mini är även världens första Thread-hub tillgänglig.

Connected Home over IP, tidigare: Project CHIP – nytt namn: Matter

CHIP, förkortning för Connected Home over IP, var namnet på projektet som Smart Home Standard Matter nyligen uppstod ur. Själva namnet används inte längre.

Matter – Ett enda trådlöst Smart Home-protokoll för alla dina produkter

Den trådlösa standarden för smarta hem som utvecklades inom ramen för Project CHIP går nu alltså under namnet Matter. Alla de största spelarna inom Smart Home har tillsammans gått ihop för att alla vara kompatibla med denna nya standard. Exempel märken som är med och stöder denna standard är den stora skaran av smarta hem-aktörer: Apple, Amazon, Google och många fler.

Matter – pålitlig tack vare WLAN och Thread

Matter använder också Internetprotokollet IPv6, men kan kommunicera med andra enheter på två sätt: via Wifi (2,4 GHz) och via Thread. Thread som nämnts ovan är alltså en av de viktigaste hörnstenarna för Matter Smart Home.

Matter – Välj fritt vilken plattform eller röstassistent du vill använda

Du kan själv välja om du vill integrera din framtida Matter-enhet antingen via Wifi eller via Thread. Bluetooth LE kan också användas. Till exempel för snabb och direkt installation.

Matter erbjuder alltså total frihet. Frihet i valet av enheter, eftersom det är garanterat att de kan kommunicera med varandra. Och friheten för dig att själv välja vilken plattform och vilka röstassistenter du föredrar att styra ditt hem med.