Oavsett om din trädgård är liten eller stor. Oavsett om det är en kolonilott eller en gräsmatta precis utanför din dörr så finns det inget är bättre än en perfekt klippt gräsmatta.Doften av nyklippt gräs är otrolig och hur underbart vore det inte om du slapp det tråkiga arbetet med att klippa gräsmattan. Idag vill vi ge dig några viktiga tips för din gräsmatteskötsel och speciellt: När är den bästa tiden att klippa din gräsmattan? Är det ens nödvändigt att klippa gräsmattan regelbundet?

Om du vill använda gräsmattan för att leka eller för att koppla av rekommenderas regelbunden gräsklippning. Du kan naturligtvis även låta gräsmattan i din trädgård växa vilt. Chansen är stor att den snabbt utvecklas till en biotop för alla slags insekter och andra små djur.

Du kan naturligtvis låta ett visst område växa som en vild äng för att ge naturen plats.Denna del är då dock inte längre lämplig som gräsmatta för att sola eller låta leka på.

Rätt tidpunkt för att klippa gräsmattan

Alla som någonsin har använt en “vanlig” gräsklippare vet att den lätt kan väcka upp en hel gata.

Smarta robotgräsklippare är inte bara extremt tysta. Tack vare elmotorn kan du låta dem köras oftare än konventionella gräsklippare, eftersom de knappt avger mer än 60 decibel. Detta motsvarar ett normalt samtal vid bordet. Men mer om det senare.

I vilket väder ska man klippa gräsmattan?

Rätt tidpunkt för gräsklippning beror alltså till stor del på det rätta vädret. Det finns en tumregel här: Vänta till frosten är över, klipp inte en fuktig gräsmatta, undvik överdriven värme.

Oavsett säsong är det rätt tid att klippa gräsmattan på morgonen. Då har daggen på gräsmattan försvunnit men solen har ännu inte nått kulmen av hetta. Om solen är för varm kan detta leda till brännskador på gräsmattan. Resultat: fula bruna fläckar.

Naturligtvis lämpar sig även de tidiga kvällstimmarna för gräsmatteskötsel. Men tänk då på att klippa först och vattna sedan. Blöta gräsmattor är svåra att klippa. Dessutom blir gräsmattan fransig när den är fuktig, och det leder också till att klippknivarna fastnar i varandra.

Hur ofta ska man klippa gräsmattan?

Det finns många regler att följa när det gäller gräsmatteskötsel. Visste du till exempel att du alltid ska klippa enligt en tredjedelsregeln? Om din nyplanterade gräsmatta har vuxit till en höjd av sex centimeter ska du bara klippa den två centimeter vid den första klippningen. På så sätt ser du till att gräsmattan inte bara växer vertikalt i höjden och tunnas ut, utan även utvecklas i bredden.

På våren växer ett grässtrå naturligt mycket snabbare än på sommaren. På hösten saktar tillväxten ner betydligt för att nästan helt stanna upp på vintern. Detta är naturligtvis något att tänka på.

Men vore det inte mycket mer praktiskt om du inte behövde oroa dig så mycket för att sköta din gräsmatta? Vem vill klippa gräsmattan med några dagars mellanrum? Vad skulle du kunna göra med all den tiden? Det är uppenbart att du behöver en smart robotgräsklippare.

Det här är fördelarna med en smart robotgräsklippare

En smart robotgräsklippare ger dig många fördelar. Du har redan hört några av dem. Dess elmotor är mycket tystare än vad en traditionell motor kan vara. Det betyder att du kan låta robotgräsklipparen arbeta åt dig alla tider av dygnet.

Tack vare automatiserade scheman, integrering av vädertjänster och inbyggda multisensorer (samt frostsensorer) får din gräsmatta alltid den perfekta klippningen. Robotgräsklipparen vet när det är bäst att klippa gräsmattan. Enheten känner igen när det är för blött eller för kallt. Under tiden kan du ägna dig åt andra saker.

Förresten: Visste du att du till och med kan koppla din robotgräsklippare till ditt bevattningssystem? Detta är till exempel möjligt med det smarta systemet GARDENA. Om du å andra sidan är en vän av Apple och dess Home-plattform för smarta hem har du även här en bra lösning – med Bosch Indego-serien. Röststyrning via Apple Siri (som tillval även Amazon Alexa) ingår.

Slutsats: Gör din gräsmatteskötsel smart

Rätt tidpunkt för gräsklippning beror mest på vädret. Så snart frostperioden på våren är över börjar du klippa gräsmattan med några dagars mellanrum tills du låter gräsmattan vila igen på senhösten. Eller så kan du luta dig tillbaka och slappna av medan du låter en smart robotgräsklippare göra jobbet åt dig. På så sätt är din gräsmatta alltid välskött – och du kan ägna dig åt det som verkligen är viktigt i livet.