Ända sedan Sonos gjorde bra ljud portabelt med Move vill folk inte längre gå miste om full bas och hög ljudkvalitet när de är på resande fot. Storleken på Sonos Move är perfekt för underhållning på språng, men tyvärr får den inte plats i ryggsäcken eller magväskan. Det är här den kompakta Roam kommer in i bilden. I den här Sonos Roam-recensionen berättar vi om vad den har att erbjuda.

När Sonos Roam packas upp har den en rundad, triangulär design. Det innebär att du enkelt kan placera den horisontellt eller vertikalt. Med en längd på knappt 17 centimeter och en vikt på drygt 400 gram passar den även bra i din hand.

Själva skalet ser extremt robust ut och påminner vid en första blick om utseendet på en Sonos One. Precis som de flesta Sonos-högtalare har Sonos Roam metallnät som hölje.

Sonos Roam: Drift

Överst på Roam finns de typiska Sonos-styrningen som du redan känner till från andra högtalare som Sonos One eller Sonos Move: uppspelning/paus, parning, framåt, bakåt och mikrofon på/av.

Detta gör att högtalaren kan användas även utan en smartphone, men mer om det senare. I botten finns ett par ljusdioder som indikerar batteristatusen.

Dessutom är Sonos Roam IP67-skyddad. Det innebär att soundbaren inte skadas av vatten på upp till en meters djup. Detta är verkligen praktiskt om du funderar på att använda den vid sjön eller poolen.

Sonos Roam: Installation via appen

Sonos Roam kan styras via Wifi och Bluetooth. Det är därför rimligt att ansluta den bärbara högtalaren till Sonos S2-appen. Du kan ansluta Roam till din smartphone genom att hålla ned play-knappen.

Det har visat sig att Bluetooth-streaming tar mycket på telefonens batteri, så vi slutar med att ansluta Roam till Sonos-appen. På så sätt spelar vi upp musik via Apple AirPlay 2, vilket är något mer sparsamt.

Laddning: Med eller utan Sonos Roam Wireless Charger

Högtalaren kan laddas på olika sätt. Vi har till exempel laddat den via USB-C-porten och en iPhones nätadapter. Ingen strömkabel ingår i högtalaren. Laddning är också möjlig via en Qi-laddningsplatta, eftersom Sonos Roam är Qi-kompatibel.

Förresten: Sonos erbjuder sitt eget alternativ för trådlös laddning med Sonos Roam Wireless Charger. Du kan köpa denna separat.

Många extra funktioner med Wifi

Innan vi börjar bör det nämnas att Sonos Roam delar många funktioner med sina större syskon. Den kan inte bara anslutas via Bluetooth, utan även via Wifi. Som ett resultat av detta fungerar den också med röststyrning. Du kan till och med välja mellan Amazon Alexa eller Google Assistant för röststyrning.

Detta innebär att Sonos Roam inte bara har en diskant och en mitthögtalare, utan även mikrofoner för långt avstånd. Du kan stänga av dessa när du vill och de används för röststyrning och den populära TruePlay-funktionen. Detta ger perfekt ljud baserat på miljön.

Sonos Roam-högtalaren in action

Högtalaren håller sitt ord. Den är bärbar och passar överallt. Det viktiga är att hålla den borta från direkt solljus, men du gör naturligtvis samma sak med din smartphone. Det finns inte mycket mer att säga här, förutom att den helt enkelt fungerar. Slå på, koppla ihop, färdigt.

Sonos Roam-batteriet ska enligt uppgift hålla i upp till 10 timmar. Vi kan inte bekräfta detta, men det är tydligt att högtalarens batteri lätt räcker för en hel dag utomhus, trots sin kompakta storlek.

Sonos Roam: Ljudupplevelse utomhus

I det fria är det svårt för en högtalare att skapa en fullständig ljudbild. Sonos Roam använder den automatiska TruePlay-funktionen för att uppnå imponerande resultat.

Det som alltid har imponerat på oss med Sonos högtalare är den tydliga diskanten. Många högtalare kan ge en bra bas, men en tydlig diskant som inte bullrar är något man verkligen måste leta efter.

Sonos Roams ljudmix är inget undantag. Hög- och mellanregister stöds av två digitala H-förstärkare vars inställning kan justeras i appen efter dina önskemål. När du ställer in diskanten lite högre uppnås en tydlig ljudbild även med den bärbara högtalaren.

Men mycket beror på var du placerar Roam. Om du riktar den direkt mot vattnet går mycket av ljudet bort. Vi gillar att använda föremål som en liten förhöjning för att placera Sonos på. Det ger den en chans att sprida ljudet utåt bättre.

Sonos Roam: Vår slutsats

Eftersom vi redan har erfarenhet av Sonos-produkter kändes Sonos Roam genast mycket bekant och som en gammal god vän. Men den bärbara högtalaren är äve ett bra val för nybörjare.

Enkel att använda, kompakt, fyllig i ljudet och samtidigt utrustad med alla Sonos fördelar som TruePlay och röststyrning. Vi tycker att ett stort plus är möjligheten till trådlös laddning. Allt detta gör Sonos Roam till en mycket lämplig mobil högtalare.

Våra favoritdelar av Sonos Roam:

 • Kan placeras vertikalt eller horisontellt
 • Kompakt 17 centimeter lång, 430 gram tung
 • 2 digitala H-förstärkare, en diskant, en centerhögtalare, mikrofoner för långt avstånd
 • IP67 – Officiellt damm- och vattentät
 • Stötskyddad
 • Prövat driftskoncept med LED-indikator för batteri
 • Laddning via USB-C eller Sonos Roam Wireless Charger
 • Parkoppla med Bluetooth 5.0 eller Wifi
 • Apple AirPlay 2
 • Automatisk TruePlay-funktion
 • Integrerad röststyrning via Amazon Alexa eller Google Assistant