En robotgräsklippare navigerar självständigt runt din gräsmatta och tack vare Mulch Technology, producerar den inget skadligt avfall. Naturligtvis kan du också dela din vackra gräsmatta med några små djurvänner. Detta kan hända även om du inte alltid är medveten om det själv. Så hur vet du om du har att göra med en djurisk besökare? Och hur kan du fortsätta njuta av en snygg gräsmatta utan att utsätta dina djurvänner för fara?

I den här artikeln diskuterar vi några tips på hur man upptäcker de små besökarna. Vi tittar också på hur du kan bidra till både din egen bekvämlighet och de små vännernas säkerhet!

Du har kanske sett det på nyheterna tidigare.. En robotgräsklippare som inte är medveten om en igelkott i din trädgård och eventuellt skadar den. Naturligtvis är ett smart hushåll och en smart gräsmatta mycket önskvärt. Men det betyder inte att en oskyldig igelkott ska få skadas för vår bekvämlighets skull. Smarta hemprodukter kräver naturligtvis också ett visst ansvar, men hur vet du om din gräsmatta får besök gulliga igelkottar?

Gå på skattjakt och leta efter dem

Ett effektivt sätt att ta reda på vilka djur som besöker din gräsmatta är att leta efter spår. Håll utkik efter tassavtryck, spillning, tuggade växter eller gräs och eventuella bon eller hålor i närheten. Små tassavtryck kan tyda på igelkottar, ekorrar eller kaniner, medan större avtryck kan komma från katter eller till och med rävar.

Att observera dessa spår ger dig en inblick i djurens aktivitet på din gräsmatta och gör att du kan vidta lämpliga åtgärder för att garantera deras säkerhet.

Bli en smart nattvakt

Ett annat spännande tillvägagångssätt är att installera en (säkerhets)kamera med mörkerseende. Naturligtvis kan du använda detta för att hålla ett öga på oönskade mänskliga besökare. Men med infraröd belysning kan du också se vilka djurbesökare du får medan du sover. Det gör saker enklare för dig, eftersom de flesta smarta kameror är utrustade med rörelsesensorer. Det gör att du inte missar viktiga händelser när du sover eller är bortrest.

Ofta kan du också ställa in rörelsezoner. På så sätt registreras bilder bara när det faktiskt finns något att titta på. Du behöver alltså inte titta på timmar av film. Med det insamlade filmmaterialet får du inte bara reda på vilken typ av djur som kommer in i din gräsmatta.

Från tiderna på dagen kan du ofta också få en uppfattning om rutinerna för dina vilda besökare. Detta kan vara ett värdefullt tillskott för att vidta åtgärder för att säkerställa djurlivets säkerhet.

Använd din robotgräsklippare smart

Användningen av robotgräsklippare i trädgårdar ökar snabbt i popularitet. Det är oerhört bekvämt och sparar mycket tid. Men naturligtvis bör användningen av dina smarta prylar också vara förnuftig och ansvarsfull. Vår bekvämlighet får aldrig komma på bekostnad av naturens välbefinnande. Därför diskuterar vi nedan några tips och funktioner för ansvarsfull och smart trädgårdsskötsel.

Klipp vid lämpliga tidpunkter

Igelkottar och andra djur är ofta aktiva på natten. De undviker i allmänhet liv och rörelse och buller under dagen. Därför rekommenderar vi också att du ställer in robotgräsklipparen på tider då igelkottarna inte är aktiva. Men glöm inte att sätta på den “smarta nattvakten”. På så sätt kan du få en lite bättre uppfattning om vilka tider du får besök. I allmänhet sover en igelkott ca 18 timmar per dygn.

Beroende på vädret kan även beteendet variera. Till exempel kan du stöta på igelkottar mycket tidigare under kalla månader än under sommarmånaderna. Även tillgången på föda kan påverka djurens aktivitet. Var därför generös i dina uppskattningar och räkna med en marginal på 1 eller 2 timmar – både på morgonen och kvällen.

Dra nytta av smarta funktioner

Att ställa in smarta tidtabeller och zoner är naturligtvis mycket användbara funktioner hos robotgräsklippare. Men dessutom förbättras autonomin genom att automatiskt undvika hinder. Worx har till exempel ACS Collision Sensor för att även autonomt undvika okända och nya hinder. Detta alternativ fungerar på både Landroid S-, M- och L-varianterna.

Som standard är Worx Landroid robotgräsklippare inställda på att endast arbeta under dagen. Men med alla smarta funktioner och tillägg är det bra att vara medveten om sitt eget ansvar.

Slutsats

En robotgräsklippare är ett utmärkt tillskott till alla gräsmattor – såklart. Men det faktum att de också kan utgöra en fara för igelkottar är verkligen inte önskvärt. Sammantaget är det också ett stort ansvar som bör tas av ägarna. Därför är det bra att lära sig lite om sin egen trädgård.

Så genom att smart kartlägga och leta efter spår av liv kan du få en inblick i vad som lever i din trädgård; även när du sover. Med dina egna inställningar och smarta funktioner kan du också bidra avsevärt till igelkottens säkerhet utan att behöva ge upp dina bekvämligheter.

Tänk på vilka tider igelkottarna är aktiva. Undvik att klippa på natten och klipp bara på dagen. Förhoppningsvis har den här artikeln gett dig några tips och idéer om hur du kan skapa en vacker och säker bit av naturen.