Smart ljus är en fantastisk grej. Många vill använda det för att lysa upp sitt hem och kanske även en del av tomten. Det klassiska problemet: Är räckvidden tillräcklig för detta? Lyckligtvis lämpar sig Philips Hue-sortimentet utmärkt även för stora bostadsutrymmen. Här kan du däremot ta reda på vad du bör tänka på.

Marknaden för smart belysning i hemmet växer snabbt, vilket knappast är förvånande med tanke på de många fördelarna med smart belysning. Philips Hue har redan visat sig vara en av de ledande tillverkarna av högkvalitativa belysningslösningar.

Philips Hue-produktportföljen omfattar allt från glödlampor för utomhus och inomhus till ljuslister, anpassade lamphållare och många praktiska tillbehör. Ljuskällorna passar till de flesta lampfästen – inklusive E27-, E14- och GU10-fästen – och skiljer sig åt i tre färgskalor – White, White Ambiance och White & Color Ambiance – samt i design.

När det gäller anslutningsmöjligheter behöver den nya generationens lampor inte längre nödvändigtvis ha en separat Philips Hue Bridge tack vare Bluetooth-integration. Detta är praktiskt om du vill använda lampan i enbart ett rum. Det blir dock problematiskt om du vill fördela lamporna i hela huset eller om det finns hinder som begränsar enheternas räckvidd. Detta är till exempel fallet om du placerar lamporna på flera våningar eller om de finns i olika rum. Det är här som Philips Hue Bridge med större räckvidd kommer in i bilden. Med endast en Bridge kan det dock uppstå problem om du vill montera lamporna utomhus.

Kan jag öka Philips Hue Bluetooth-räckvidd?

Låt oss ta en närmare titt på Philips Hue-sortimentet. Lamporna med Bluetooth-funktion har en räckvidd på cirka nio meter. Du kan styra upp till tio smarta lampor inom detta avstånd via Philips Hue Bluetooth-app. Detta fungerar utan några problem. Det har dock visat sig att det är svårt att kontrollera räckvidden i ett enskilt rum med Bluetooth. Bluetooth-området kan inte utökas.

Hur ökar jag räckvidden för Philips Hue Bridge?

Lyckligtvis har Philips Hue även utrustat sina nya lampor med den beprövade och testade trådlösa Zigbee-standarden. Så förutom styrning via Bluetooth är det fortfarande möjligt att para ihop Zigbee med Hue Bridge.

Enligt tillverkaren kan kontrollcentralen fungera på ett avstånd mellan 30-100 meter via radio. Tjocka betongväggar, stålstängsel och störningsfrekvenser kan dock leda till komplikationer i kommunikationen mellan gatewayen och komponenterna i Philips Hue-belysningssystemet. Som en följd av detta kan det uppstå svårigheter när man slår på och av, rörelsesensorernas respons är inte optimal eller så kan man inte alls nå lamporna.

Lamporna fungerar som repeater

Zigbee 3.0 gör det väldigt enkelt för alla Philips Hue-användare att utöka eller stabilisera sitt trådlösa nätverk. Zigbee sänder med 2,4 GHz och har en något högre räckvidd än ett Wifi-nätverk. Det speciella med detta: Philips Hue använder Zigbee Pro och bygger upp ett mesh-nätverk där de anslutna slutenheterna ökar räckvidden. Detta innebär att alla Philips Hue-lampor tar emot signalen från Philips Hue Bridge, men även skickar den automatiskt vidare.

Detta gäller inte bara för Philips Hue-systemets komponenter utan även för alla andra Zigbee-aktiverade enheter som är kompatibla med Philips Hue. Om du till exempel även har Innr-lampor i ditt belysningssystem fungerar de som repeater precis som Philips Hue-lamporna.

Rätt planering för att optimera Hue-räckvidden

I praktiken innebär detta följande: För att maximera räckvidden och anslutningskvaliteten är det lämpligt att placera Hue Bridge på en central plats i hemmet. Placera den första lampan inom tio meter från bron. Varje ytterligare Zigbee-aktiverad lampa i systemet ökar räckvidden med tjugo meter utan att försämra anslutningskvaliteten. Genom detta system fungerar alla 50 lampor i Hue Bridge när som helst utan problem – till och med LED-gångbelysningen Philips Hue Lucca vid entréporten. Föredrar du en annan utomhusbelysning? Kolla då in vårt breda utbud av Philips Hue-produkter i tink Shop!

Har du fortfarande frågor? Kontakta då vår tink-support.

Om du har några frågor om Philips Hue-sortimentet finns vår kundtjänst tillgänglig varje dag. Våra experter hjälper dig med allt som rör det smarta hemmet.