Vintern närmar sig och energipriserna stiger. I en skakig omvärld som fortsatt kommer påverka Sverige kommer även elpriset framåt vara svårt att förutspå, men det befaras fortsatt förbli högt. Det är därför hög tid att börja fundera på hur du kan hålla de stigande kostnaderna i schack. Det finns smarta lösningar som inte bara gör ditt hem mer hållbart utan även sänker dina uppvärmningskostnader.

Oavsett vilken värmekälla du använder för att värma dina radiatorer så bör du titta på smarta termostater. De fungerar i princip som vanliga termostater, men har vissa funktioner som hjälper dig spara mycket energi. Du kan t.ex. ställa in fasta värmetider för varje dag så att termostaterna automatiskt skruvas upp och ner. Den avgörande faktorn är temperaturen i rummet, som mäts direkt vid termostaten. På så sätt kan du lämna huset på morgonen utan att sänka temperaturen och återvända till en behagligt förvärmd lägenhet. När du inte är där är uppvärmningen fortfarande reducerad.

Med smarta termostater värmer du bara när du är hemma.

Det hela fungerar till och med oberoende av var du befinner dig. Eftersom alla smarta termostater är anslutna till en app på din smartphone kan du ge appen tillgång till din plats via GPS. Om du lämnar huset stängs värmen av. När du sedan återvänder hemåt vet termostaterna om det och höjer temperaturen igen. På så sätt sparar du även energi när du handlar.

Spilld värme vid vädring – ett minne blott

En annan funktion för smart ekonomisk uppvärmning är fönsteröppningsdetektering. Detta är redan inbyggt i vissa smarta termostater och upptäcker plötsliga temperatursänkningar, till exempel när du öppnar ett fönster eller en dörr. Termostaten pausar då sin uppvärmning tills vädringen är klar. Andra smarta termostater gör detta via en dörr-/fönstersensorer, som då även fungerar utan fördröjning.

Startpaket – för dig som inte har smarta termostater sedan tidigare

Smarta termostater finns både för radiatorer och som väggtermostater för vattenstyrda golvvärmesystem. För att komma igång är det bara att välja ett av vår Starter Kits från vår butik. Det finns olika lösningar för Android- och iOS-användare. Många tillverkare erbjuder redan en enklare lösning med ett något färre antal funktioner till ett lägre pris. Om du inte vill spendera mycket pengar men har tillgång till en egen panna kan du också överväga en smart termostat för pannan. På så sätt kan du bättre hålla de stigande energipriserna i schack, även till ett lågt pris.

Koppla ihop dina smarta rumstermostater med smarta elementtermostater

För ännu mer precision kan du komplettera smarta radiatortermostater med smarta rumstermostater. De fungerar helt trådlöst och mäter temperaturen var som helst i rummet i stället för direkt vid radiatorn. Vissa system kan till och med kopplas till en smart väderstation för intelligent automatiserad styrning med stora besparingar. Detta innebär att termostaterna värmer mindre under soliga och varmare dagar utan att slösa på värme.

Smarta termostater är mycket enkla att installera

Du behöver varken specialkunskap eller en elektriker för installationen. Det är bara att byta ut de gamla termostaterna mot de nya. Installationsinstruktionerna är lätta att förstå och bytet är verkligen okomplicerat. Du skruvar helt enkelt loss termostaten på termostaten (och inget vatten kan läcka ut). Du skruvar sedan fast den smarta termostaten på ventilen och ställer in den via appen. Adaptrar ingår redan för de vanligaste ventiltyperna. Separata adaptrar finns ofta tillgängliga för mer specialiserade ventiler. Om du är osäker kan du kontrollera på tillverkarens webbplats om din radiatorventil är kompatibel.

Så här enkelt byter du ut din vanliga radiatortermostat mot en smart termostat från tado°

Bekämpa stigande energipriser med smart belysning

Du kan även minska din elräkning med hjälp av smart belysning. Den smarta belysningen är ansluten till routern via en bridge eller direkt via Wifi och kommunicerar med appen på din smartphone. På så sätt kan du tända och släcka ljuset när du är på språng och ställa in scheman även här. Geofencing, dvs. platsbaserad styrning, fungerar även med smarta lampor. Du kan till exempel ställa in alla lampor så att de släcks när du lämnar hemmet. Det betyder att lamporna aldrig kommer att vara tända för att du glömde att släcka dem.

Smarta lampor – smarta funktioner

Smart belysning erbjuder även ett antal komfortfunktioner. Du kan till exempel dimma lamporna steglöst, ställa in ljustemperaturen som du vill och vakna upp till en simulerad soluppgång med ljusklockan. De bästa modellerna har till och med miljontals färger. Men om du bara vill minska din elräkning lite rekommenderar vi lampor som endast klarar vita toner. De är vanligtvis mycket billigare. Du kan till och med styra de flesta smarta lampor med rösten med hjälp av röstassistenter som Google Assistant, Alexa eller Siri.

Tack vare LED har de allra flesta smarta lampor redan låg energiförbrukning. Smart ljus blir ännu effektivare i kombination med andra enheter. En rörelsedetektor i korridoren innebär till exempel att ljuset bara tänds när någon går igenom. Samma sak gäller för smarta trädgårdslampor och rörelsedetektorer för utomhusbruk.

Gör ännu fler enheter intelligenta med smarta strömbrytare och uttag

Alternativt kan du helt enkelt göra befintliga lampor och armaturer smarta. Smarta strömbrytare har samma grundläggande funktioner. De finns också som infällda strömbrytare som du kan ersätta med dina befintliga strömbrytare. Smarta uttag är den moderna versionen av timern.

På så sätt inkluderar du även lampor och armaturer som du inte kan ersätta med smarta ljuskällor. Till exempel ditt lysrör under köksskåpet i köket, juleljusen eller bordslampan med en fast installerad glödlampa. Naturligtvis kan du också använda en smart adapterkontakt som denna för att minska dina apparaters standby-förbrukning. Tv:n är en klassisk standby-apparat som trots allt drar ström i onödan när du inte använder den. Även om den drar synnerligen lite kan åtgärder som dessa göra stor skillnad med tanke på de stigande energipriserna.

Nu har du lärt dig om några smarta produkter som kan hjälpa dig spara pengar i vinter samtidigt som de ökar komforten i ditt  hem. Besök gärna vår webshop där vi har en mängd produkter som hjälper dig ta dig igenom vintern.