De smarta hemmet utvecklas allt snabbare. Intelligenta enheter används redan på områden som var otänkbara för bara några år sedan. Så frågan är om det hela kommer att gå så långt att vi också kommer att ha smarta husdjur? Eller kommer det att förbli en utopi för tillfället? En översikt över vad robothund kan göra redan i dag.

Det är ingen hemlighet att tekniken i vårt samhälle utvecklats i en rasande fart. Även i det smarta hemmet blir våra älskade vardagshjälpare bättre och bättre, mer funktionella och billigare. Till detta kommer framstegen inom artificiell intelligens, som också används i röstassistenter som Google Assistant eller Alexa.

Smarta enheter påverkar allt fler aspekter av våra liv. Idén om smarta husdjur verkar alltså inte så långsökt i dag. Särskilt eftersom husdjursrobotar redan används på andra områden.

Djurrobotar i praktiken

För närvarande utvecklas robotar över hela världen för att utföra uppgifter som är för farliga för människor. Polisen i Tyskland använder till exempel robothunden “Spot” från den amerikanska tillverkaren Boston Dynamics för att utforska brandruiner som kan kollapsa. I den historiska staden Pompeji i Italien kommer robothunden också till undsättning för att spana efter underjordiska gångar som riskerar att kollapsa.

Men inte alla djurrobotar är lika sofistikerade. Ett bra exempel är stenbocksroboten “Rex” som det japanska företaget Kawasaki nyligen presenterade på den internationella robotutställningen. Djurroboten, som kan gå på fyra ben och köra på hjul, är tänkt att användas för transport av varor på lång sikt. För närvarande är den dock fortfarande så långsam att den inte har någon verklig nytta i vardagen.

Smarta robotar som hjälpmedel under lockdown

Vissa robothundar var särskilt praktiska under Coronakrisen. I Shanghai, till exempel, användes en av dessa elektroniska hjälpare för att gå runt på gatorna och informera invånarna i ett Corona-område om utegångsförbudet via högtalare.

Ett annat exempel: På ett sjukhus i Boston har en robothund av modellen “Spot” hjälpt med att behandla Covid-19 patienter. Det smarta husdjuret användes som en plattform för telemedicin, t.ex. för att stödja fjärrdiagnostik via videokonferens.

Potentialen i det smarta hemmet

Med tanke på de uppgifter som djurrobotar redan utför i dag uppstår frågan i vilken utsträckning de också skulle kunna vara lämpliga som smarta husdjur. Det är uppenbart att djurrobotar för närvarande fortfarande är extremt dyra att utveckla och att de endast kan utföra enkla uppgifter.

I en mer avlägsen framtid verkar det vara fullt möjligt att använda dem som transportmedel eller i kombination med en skärm och högtalare som en rörlig smart display i det smarta hemmet. Med röststyrning, förstås.

Framtidsutsikter: Smarta husdjursrobotar

Dessa exempel visar bara en liten del av den aktuella forskningen om robotar. Även om endast några få djurrobotar hittills har gett faktiska (vardagliga) fördelar, är det bara en tidsfråga innan djurrobotar kommer att användas på många andra områden i livet. Och kanske också som smarta husdjur i våra hem.