Förutom högkvalitativ bildkvalitet bör en biokväll hemma även innehålla riktigt bra ljud. Å andra sidan kan det innebära mycket arbete att installera ett helt hemmabiosystem i vardagsrummet. Det börjar med sökandet efter rätt högtalare och förstärkare och slutar ofta med ett virrvarr av kablar – oroa dig inte, det en lösning för dig! Med trådlös hemmabio från Sonos slipper du både tidskrävande installationer och sladdhärvor. Särskilt de nya produkterna i Era-serien öppnar upp för spännande möjligheter. I den här artikeln visar vi dig hur det fungerar.

I en riktig biograf finns det många högtalare, men att spela upp filmljudet är inte den enda funktionen högtalarna har. Likt alla de enskilda instrumenten i en orkester har varje högtalare en särskild uppgift i bioljudet. Vissa högtalare ser till exempel till att samtalen spelas upp kristallklart, andra står för basen eller spelar bakgrundsbrus. På så sätt skapar högtalarna tillsammans ett perfekt surroundljud som även tar hänsyn till var ljudet är placerat i filmen. Olika surroundtekniker används där de mest kända är Dolby Atmos och THX.

Ljudsystem för hemmabio består av surroundhögtalare fram och bak, en subwoofer och en centerhögtalare som återger dialogen. Detta resulterar i ett så kallat 5.1-system, även kallat surroundsystem. En enklare variant är 2.1-uppsättningen. I det här fallet är de bakre högtalarna och centerhögtalarna borttagna. TV:n tar då över den centrala rollen.

Sonos smarta hemmabio är helt trådlös

Sonos gör det mycket enkelt att sätta upp en hemmabio i vardagsrummet. Trots surrounduppsättning fortsätter varje enskild högtalare att ge dig ljud av högsta kvalitet. Eftersom de smarta högtalarna utgör själva hemmabiosystemet behövs varken extra förstärkare eller högtalarkablar genom huset. Men du behöver inte köpa allt på en gång. Sonos musiksystem kan enkelt utökas för att skräddarsys efter dina önskemål i fråga om val av högtalare, antalet högtalare och placering. Du kan börja med en enstaka högtalare och sen utöka tills du har en fulländad trådlös surroundanläggning. Enheterna kommunicerar tillförlitligt med varandra via Wi-fi.

När det gäller surroundljudsteknik arbetar Sonos med många Dolby-format. THX fungerar däremot inte med Sonos. Din Sonos surroundljudsapparat anpassar ljudet till rummets utformning genom Sonos Trueplay™. Detta säkerställer att ljudet optimeras för ditt vardagsrum. Du kan också fortsätta att spela upp musik från dina musikströmningstjänster via Sonos-ljudsystemet. Använd bara Sonos-appen eller röststyrning.

Fördelarna med en Sonos hemmabio

Vilka högtalare behöver du för ett Sonos hemmabiosystem?

I princip alla Sonos-högtalare är lämpliga för användning i en surroundanläggning. För de så kallade fronthögtalarna, som står bredvid din TV, förlitar sig tillverkaren på kompletta lösningar i en enhet i form av en soundbar. Den kombinerar funktionerna hos de främre surroundhögtalarna och centern i en och samma enhet. Du kan välja mellan Sonos Arc, Sonos Beam och Sonos Ray.

För de bakre surroundhögtalarna är Sonos Era 100, Era 300 och Sonos One eller Sonos One SL lämpliga. De kan dock inte blandas med varandra. Med andra ord måste du alltid köpa två högtalare av samma modell. Allt avrundas med en subwoofer som ger dig den perfekta basen för kraftfulla explosioner.

Sonos Arc Soundbar

Vi tycker att den perfekta soundbaren för din hemmabioanläggning är Sonos Arc. Dess storlek gynnar naturligtvis även ljudet, som nu distribueras mycket längre än med de tidigare modellerna tack vare det större avståndet mellan de enskilda högtalarna. Detta säkerställs av totalt elva högtalarelement (istället för nio), varav två strålar uppåt, samt åtta baselement plus fyra mikrofoner. Dessa lyssnar på alla röstkommandon som du kan ge via Amazon Alexa eller Google Assistant.

Naturligtvis kan du bygga ut detta till ett 5.1-system – med Sonos Sub och ytterligare två bakre högtalare. Med två Era 300 blir det till och med ett 7.1-system. Men om en mindre soundbar redan är tillräckligt för dig, kan vi varmt rekommendera Sonos Beam.

Vilka Sonos surroundhögtalare finns att välja på?

Som tidigare nämnts är Era 100, Era 300 och Sonos One särskilt väl lämpade som extra surroundhögtalare. Valet beror på rummets storlek och avståndet från lyssningsplatsen. För större vardagsrum bör du välja de större högtalarna Era 300. Alla tre högtalarna har en integrerad röstassistent och Trueplay-funktionen.

Sonos Sub för en kraftfull bas

För en extra dos bas i din hemmabio, kolla in Sonos Sub Wifi subwoofer. Den är nu inne på sin tredje generation och har två digitala förstärkare och två motsatta kraftutjämnande högtalare för ett djupare ljud. Från frekvenserna går subwoofern ner till 25 Hz. Ett hemmabiosystem från Sonos reglerar ljudinställningarna helt automatiskt. Detta gäller även för kombinationen av andra högtalare och subwoofern. På så sätt balanserar Sonos musiksystem alltid det optimala förhållandet.

Vilken setup rekommenderar vi

Den optimala 5.1-inställningen

Vill du veta allt och tror att du redan har hört allt som finns på hemmabiomarknaden? Då kan vi inte hålla med. För 7.1.4-installationen från Sonos sätter äntligen kronan på det redan kända. Till en början verkar det som om allt är sig likt: Sonos Arc och Sonos Sub är oförändrade i uppsättningen.

Den optimala 7.1.4-uppsättningen

När det gäller 5.1-systemet består den normala 5.1 hemmabioinstallationen av en soundbar, en subwoofer och ytterligare två bakre högtalare. Vi rekommenderar därför följande komponenter ur Sonos produktsortiment: Med Sonos Arc som soundbar, Sonos Sub som kraftfull bashögtalare och två Sonos Era 100 får du en hemmabioanläggning som är överlägsen andra märken.

Era 100-högtalarna slås dock ut av de kraftfulla Era 300-modellerna. Den stora fördelen för dig är Dolby Atmos-funktionen. Tack vare de olika inriktade högtalarna möjliggör Era 300 en tidigare okänd rumslig lyssningsupplevelse. Ljudet från din Era 300 presenteras på ett annat sätt än från den mindre Era 100.

Så om du letar efter en hemmabioanläggning som låter dig återskapa actionens rumslighet, är Sonos hemmabioanläggning med 7.1.4 det bästa valet.

Hur installerar jag en Sonos hemmabio?

Det är enkelt att installera Sonos-högtalare. Anslut dem till elnätet och lägg till de enskilda högtalarna i Sonos-appen. Om du ännu inte har ett smart musiksystem visas ett stort vitt kryss på skärmen när du startar appen. Om du redan har Sonos-högtalare går du till menyn “More” längst ner till höger i appen. Klicka sedan på “Add speaker”. Följ instruktionerna i Sonos-appen och lägg till din högtalare. När du installerar din hemmabio finns det dock några småsaker att tänka på.

[appbox googleplay screenshots com.sonos.acr2&hl=sv&gl=US]

[appbox appstore id1488977981-iphone screenshots]

Lägga till surroundhögtalare och subwoofer

Nu är det dags för surroundhögtalarna och subwoofern. Låt oss börja med satellithögtalarna. För att göra detta, gå till rumsinställningarna. Du hittar dem under “Mer” och sedan går du till “Inställningar”.

Välj det rum där din Soundbar är placerad. Klicka på “Lägg till surroundhögtalare”. Nu har du möjlighet att välja mellan olika modeller. Välj dina högtalare och följ sedan instruktionerna i Sonos-appen för att lägga till först den vänstra och sedan den högra högtalaren.

Inställningen av subwoofern är densamma som inställningen av surroundhögtalarna. Välj dock “Lägg till sub” i rumsinställningarna och följ sedan instruktionerna i appen. Dessutom bör du inte glömma att stänga av standardljudet på din TV.

Tips för din Sonos hemmabio: Nattläge och röstförbättring

För att göra din hemmabioupplevelse ännu bättre finns det några små knep. Med nattläget kommer du aldrig mer att störa dina grannar under din biokväll. Det minskar intensiteten i höga ljud. Samtidigt får du en tydlig dialog så att du kan förstå allt trots den låga volymen.

Talförstärkning framhäver dialogen. Detta är särskilt användbart för actionfilmer när det finns mycket bakgrundsljud. Du aktiverar båda funktionerna på uppspelningsskärmen i Sonos-appen. Nattläget känns igen på en måne och talförstärkningen på en pratbubbla. Ett klick är allt som krävs för att slå på och av.

Frågor och problem med installationen?

Är du osäker på vilka Sonos-högtalare du ska välja? Eller är det något som inte fungerar med din installation? Kontakta vår fantastiska kundtjänst eller kolla in vår blogg om du har fler frågor.