Med Ray utökar Sonos sitt soundbar-sortiment med ett prisvärt alternativ för nybörjare. Vi testar Sonos Ray och berättar vad den går för.

Med sina 56 centimeter är Sonos Ray förvånansvärt nätt för att vara en soundbar. Vikten på nästan två kilo tyder dock redan på att Ray är full av högkvalitativ hårdvara. Två diskanter och två kraftfulla mid-woofers arbetar här. Den kompakta soundbaren behöver inte gömma sig i skuggan från populära modeller som Sonos Beam.

De fyra högtalarna med förstärkare ger ett fantastiskt bra ljud. Sonos lovade ett balanserat ljud och kristallklar dialog – och höll faktiskt sitt löfte. Ray återger tal med hög precision. Även när det sker explosioner runtomkring är dialogen fortfarande begriplig. Sonos Ray imponerade även på oss med sin djupa bas i testet. Tack vare den smarta akustikarkitekturen var de låga frekvenserna ordentligt starka utan att de skapade några missljud. På det hela taget erbjuder Ray ett välbalanserat ljud.

Surroundljud med Sonos Ray – tack vare Dolby Digital

Surroundljudet fungerar bättre än väntat, även om Ray är liten. Den trapetsformade formen gör att de två yttre högtalarna täcker ett lika brett område som de större modellerna.

För att få den fulla surroundupplevelsen rekommenderar vi fortfarande att du använder två Sonos One SL-högtalare som satelliter. På så sätt kommer ljudet verkligen från alla håll. Du kan också lägga till en Sonos Sub som enkelt integreras helt utan kablar. Men Ray löser även showen på egen hand.

Det prisvärda alternativet till Sonos Beam Gen. 2

Sonos Ray låter nästan för bra för att vara sann. Hur kan den då vara hela 2000 kr billigare än Beam 2? Men Sonos har sparat pengar på exakt rätt ställen

Det första du märker är att Ray inte har någon HDMI-ingång. Till skillnad från Sonos Arc och Beam 2 har Ray inte stöd för Dolby Atmos. Det fungerar nämligen bara via en HDMI e-Arc-anslutning på TV:n.

Sonos mest prisvärda soundbar har istället bara en optisk ingång. Men den optiska ingången återfinns på de allra flesta tv-apparater så kompatibiliteten är ändå hög.

Smart även utan röststyrning

Sonos har även tagit bort röststyrning i denna modell. Google Assistant och Alexa är alltså inte integrerade här. Detta innebär att Ray inte kommer att övervägas för Sonos röststyrning i framtiden. Så ingen musik via röststyrning? Jo då. I vårt test integrerade vi Ray i Google Home-appen utan problem. Vi kan spela musik, pausa och ändra volymen när som helst via Google Assistant. Allt vi behövde var en Google Nest Mini. I vår butik får du ett paketpris när du köper dem tillsammans. Med Alexa bör integrationen vara lika enkel.

Appens omfattning är densamma som för de andra Sonos-modellerna. Ray är också kompatibel med de mest populära streamingtjänsterna. Som vanligt kan du koppla Spotify, Deezer, YouTube Music, Amazon Music, Audible och många fler via Sonos-appen. Med Ray behöver du inte heller vara utan Sonos Radio. Apple-användare kan också strömma musik direkt till soundbaren via Apple AirPlay och njuta av Trueplay-funktionen på Ray. På så sätt kan du anpassa ljudet till rummets utformning och möblering med hjälp av din iOS-enhet.

Reglera volymen direkt med fjärrkontrollen

Du kan enkelt styra volymen för Sonos Ray på TV:n via fjärrkontrollen. Denna funktion finns såklart även i Sonos Arc och Beam 2.

Med en högtalare färre låter Ray naturligtvis inte lika bra som Sonos Beam. Trots detta är det fantastiskt hur mycket ljud som kommer ut från den kompakta soundbaren.

Äntligen en Gaming-soundbar från Sonos

Om du har en PlayStation eller Xbox i TV-hyllan kan du också ansluta Sonos Ray direkt till konsolen via en optisk anslutning. Soundbaren återger även Dolby Digital 5.1 surroundljud vid gaming. Visst kan de andra Sonos soundbars göra det också. Men Ray når för första gången nybörjare med sitt överkomliga pris. Om du bara letar efter bra ljud för din konsol och inte vill spendera mer än 3000 kr så är Sonos Ray verkligen något för dig.

Surroundljud även för PC

Sonos marknadsför också Ray som en soundbar för datorn. Det är vad vi provade. Tack vare sin kompakta storlek passar den lätt på skrivbordet. Förutsättningen är förstås att datorn har en optisk utgång. I vårt test observerade vi en tydligt märkbar fördröjning på 200 millisekunder i Dolby Digital-formatet. Läpparna och ljudet var därför aldrig riktigt synkroniserade. Detta beror på komprimeringen och den snabba svarstiden hos monitorn. Detta gör att Ray i princip är lämplig för avslappnad gaming och streaming. För gaming på högre nivåer är det ändå bättre att använda hörlurar. Förresten, om du ändrar ljudutgången på datorn till stereo finns det ingen fördröjning. TV-apparater har i allmänhet längre svarstider, vilket är anledningen till att det inte finns några problem där.

Sonos Ray testresultat – vår slutsats

Först och främst måste vi medge att Sonos Ray har överträffat våra förväntningar. De riktiga audiofilerna kan eventuellt reagera på att basen lite grann överröstar några andra ljud här och där. Men om du verkligen är seriös bör du i slutändan ändå välja Sonos Arc eller Beam. Ray är däremot tydligt inriktad för nybörjare. För bara 2990 kr erbjuder Sonos Ray ett imponerande ljud. Och det till ett betydligt lägre pris än sina gelikar. Basen är enorm, filmdialogen är tydligt krispig. Om du letar efter en prisvärd soundbar för din TV, konsol eller till och med dator är Sonos Ray rätt val. Att Dolby Atmos-stödet och den integrerade röststyrningen saknas spelar egentligen ingen roll här. Om du gillar att lyssna på högljudd musik kommer du också att bli glad över att det finns otaliga streamingleverantörer som är kompatibla med Ray.