När Sonos nyligen lanserade sin nya soundbar, Sonos Ray,  presenterades den som ännu en smart soundbar – men denna gång i en lägre prisklass. Men är den värd att köpa? Eller är det bättre att lägga lite mer pengar på andra generationens Sonos Beam? Det korta svaret är: det beror på. Ta reda på exakt vad det beror på i den här jämförelsen.

Sonos Ray lovar hemmabio-ljud för nybörjare. Soundbaren innehåller två diskanter och två kraftfulla mid-woofers och är endast 56 centimeter bred. Detta innebär att Ray är nio centimeter kortare än Beam och har en högtalare färre. Tack vare sin kompakta storlek passar den smarta soundbaren de flesta TV-bänkar – även i mindre rum. Det finns såklart även ett specialdesignat väggfäste för Sonos Ray som gör att soundbaren ser lika snygg ut när du fäster den på väggen. Notera att väggfästet säljs separat.

Precis som sina syskon ansluts Ray till Sonos-appen via Wifi. På så sätt kan du utöka den med ytterligare Sonos-högtalare och kanske till och med en Sonos Sub för att skapa ett fullfjädrad 5.1 surroundsystem. Röststyrning via Alexa och Google Assistant är dock inte integrerad i Sonos Ray.

Den avgörande frågan: Hur är det med Dolby Atmos?

Till skillnad från Beam har Sonos Ray ingen HDMI-anslutning. I stället finner du en optisk ljudingång på baksidan. Dolby Atmos kräver en HDMI e-ARC ingång – vilket gör att Ray tyvärr inte är kompatibel med denna surroundljudsteknik. Men det kan man knappast förvänta sig när priset ligger under 3000 kr. Å andra sidan kan du ansluta Ray till din dator eller konsol via den optiska kabeln, förutsatt att den har en motsvarande anslutning. PC-, PlayStation- och Xbox-spelare kan därför njuta av en relativt billig soundbar för gaming.

Men även de som bara vill njuta av filmer eller serier med surroundljud bör hålla ett öga på Sonos Ray. Dolby Atmos är ändå inte tillgängligt på alla enheter. Optiska anslutningar är å andra sidan vanliga på äldre TV-apparater utan e-ARC-anslutning. Med Sonos Ray kan du fortfarande njuta av Dolby Digital 5.1 och DTS Digital surroundljud.

Sonos Beam (Gen. 2) – en stark allroundare

Med fyra elliptiska mid-woofers och en diskant ger Sonos Beam ett fylligare helhetsljud. Men den är också lite mer skrymmande. Den andra generationens Beam återger även äkta Dolby Atmos-ljud via HDMI e-ARC-anslutningen. För att kunna använda den behöver du dock en kompatibel TV. Om TV:n inte har stöd för Dolby Atmos kommer endast Dolby Digital eller DTS Surround att skickas ut via HDMI-kabeln.

Sonos Beam levereras förresten med en optisk adapter. Precis som med Ray kan du enkelt ansluta den till enheter med optisk utgång. Självklart kan Beam också enkelt uppgraderas till ett komplett surroundsystem med andra Sonos-högtalare. Till skillnad från Ray har Sonos Beam integrerad röststyrning via Google Assistant och Alexa. Så du kan spela din favoritmusik och även få svar på alla dina frågor via ett enkelt röstkommando.

De båda soundbarerna har mycket gemensamt

En stort plus är att de båda soundbarsen har Trueplay. Det innebär att ljudet anpassar sig till omgivningen så att du kan njuta av bästa möjliga ljudupplevelse, oavsett hur ditt rum ser ut. Du kan även enkelt styra volymen via TV:ns fjärrkontroll med de båda soundbarsen. Både Ray och Beam ansluts till ditt Wifi via Sonos-appen. De båda soundbarsen har också stöd för ett brett utbud av streamingtjänster. Däribland Spotify, Apple Music, Prime Music, Deezer, Audible, YouTube Music och många fler som du finner i Sonos-appen. En fullständig lista över kompatibla streamingtjänster finns här. Tjänsten Sonos Radio fungerar såklart på bägge soundbars.

Sonos Ray vs. Sonos Beam – Vilken soundbar är rätt för dig?

Så vilken trådlös soundbar är rätt för dig? Först och främst: Allt du kan göra med Sonos Ray fungerar också med Beam. Och med bättre ljud dessutom. Om det är värt den extra kostnaden beror på vilka funktioner du faktiskt kan använda. Har du en TV utan Dolby Atmos? Eller letar du helt enkelt efter en soundbar till din spelkonsol eller dator? Då gör du rätt val med Sonos Ray. Om du inte vill gå miste om Atmos-ljudet bör du välja Sonos Beam.

Röststyrningen ensam är dock inte värd det extra priset för Sonos Beam. Det finns mycket billigare alternativ för att lösa detta till Ray, till exempel Google Nest Mini eller Amazon Echo. Har du någon av dessa kan du använda dem till att styra även Sonos Ray med rösten.