Prismässigt är Sonos Roam och Sonos One SL ungefär i samma segment. Naturligtvis är den uppenbara skillnaden här att Sonos Roam är bärbar till skillnad från Sonos One. Men vilka andra skillnader finns det som jag bör känna till innan jag köper?

Musik utgör en stor del av mitt liv eftersom alla göromål blir så mycket roligare om jag är i rätt stämning. Det finns sällan tillfällen då jag inte låter mina noggrant handplockade spellistor göra sin grej. Kort sagt: musik är verkligen viktigt för mig, och därför även ljudkvalitet.

Just därför lär det inte komma som någon överraskning att jag är ett stort fan av Sonos . När du sätter ihop ditt eget ljudsystem strömmas musiken sömlöst och ger varje rum en lysande ljudupplevelse. Men bra kvalitet kostar pengar.

Jag bestämde mig för att undersöka de två Sonos-högtalarna under lång tid innan jag lade till en av de smarta högtalarna i min kundvagn. Jag uppmärksammade följande parametrar:

    • Anslutning
    • Mobilitet
    • Design
    • Ljudkvalitet
    • Röststyrning

Idag delar jag med mig av resultaten av mina observationer som ledde till att jag fattade ett köpbeslut. Tillsammans kan vi se vilken Sonos-högtalare som är rätt för dig.

Bra anslutningsalternativ för musikstreaming i hög kvalitet

De båda Sonos-högtalarna stöder streaming via såväl Wifi som Apple AirPlay 2, vilket gör styrningen enkel och flexibel för dig. Med Apple AirPlay 2 streamar du din favoritmusik direkt från en kompatibel iOS-enhet till din Sonos-högtalare. Du kan också enkelt styra flerrumssystemet från en enda plats, Sonos-appen. Sonos Roam kan du även ansluta via Bluetooth för att spela musik när du vill använda den på språng.

Du kan även enkelt spela din musik via Spotify Connect. Detta fungerar dock bara om Sonos-högtalarna är uppkopplade mot WLAN-nätverket. Sammantaget får både iOS- och Android-användare bra valuta för pengarna med Sonos. Eftersom Sonos stöder mer än 100 musikstreamingtjänster, inklusive Apple Music, Deezer, Audible och Sonos Radio.

Bra ljudkvalitet även när du är på språng

Det är här som utan tvekan den mest uppenbara skillnaden mellan de två Sonos-högtalarna kommer in i bilden. Sonos Roam är nämligen även en lojal följeslagare utanför ditt hem. Den är inte bara kompakt och lätt att transportera, den är också vattenavvisande och väderbeständig med sin IP67-certifiering. Vattenstänk från poolen eller plötsligt regn är därför inget att oroa sig för. På språng styr du högtalaren via Bluetooth eller manuellt på enheten. De integrerade språkassistenterna , som endast är tillgängliga via WLAN-nätverket, utelämnas här.

När jag är ute och reser har mobilhögtalare sin givna plats i väskan så att jag alltid kan plocka upp den och lyssna när andan faller på. Det är också en viktigt att ha en mobilhögtalare med sig på festivaler för att komma i rätt stämning inför kvällens spelning.

Sonos One SL är däremot inte lämplig för mobil användning. Åtminstone inget som går utöver den täckta balkongen eller den väderskyddade terrassen. En konstant strömförsörjning är nödvändig här. Dessutom är Sonos One SL inte lika vattentålig. Den hålls därför bäst inom dina egna fyra väggar.

Enkel och klassisk design

Det viktigaste jag förväntar mig av en mobil högtalare är en kompakt storlek. Tack vare sina små mått på 6,2 x 16,8 x 6 cm och 430 g är Sonos Roam idealisk att ta med. Den väger ungefär lika mycket som min vattenflaska, som jag alltid har med mig, och är gjord av ett robust hölje. Så inget kan hända under transporten.

Högtalaren fungerar både liggande och stående. Beroende på var du vill placera högtalaren kommer den att hitta sin plats i ditt hem. Den finns i både svart och vit och, tack vare sin minimalistiska design, passar den perfekt in i din interiör utan att stjäla showen. För att styra musiken finns det fyra knappar på toppen av högtalaren, laddningsport och på/av-knapp på baksidan.

Med Sonos One SL kan du även här välja mellan en vit eller svart högtalarmodell. Designen på denna modell är ganska diskret, men klassisk och elegant. Utförandet ser ut och känns som en riktig premiumprodukt av extremt hög kvalitet. Precis som med Roam förlitar Sonos sig på kvalitetsmaterial och stilren design. Knapparna på toppen erbjuder okomplicerad grundläggande kontroll av din musik när du behöver den snabbt.
Annars kan du enkelt styra din Sonos One SL via Sonos-appen. Som redan nämnts är denna högtalare inte lämplig för mobil användning. Den skulle också vara för tung på 1,85 kg och för stor med sina mått på 16,1 x 12 x 12 cm. Den saknar också den extra skyddsklassen som byggdes in i Sonos Roam.

Ljudkvalitet – Sonos Roam

Ljudet borde verkligen övertyga med tanke på det överkomliga priset för Sonos Roam. Och trots högtalarens kompakta storlek är ljudet riktigt detaljerat. Den hänger förstås inte med större modeller som Sonos One och eller Sonos Move. Men det var inte det den var designad för.

Efter att intensivt lyssnat på olika genrer blev jag faktiskt förvånad. Jag hade inte förväntat mig det här tydliga ljudet, speciellt med det rika basinnehållet i låtarna, med tanke på dess storlek. För det finns inget mer frustrerande än ett monotont väsande av högtalaren eller regelbundet skramlande av fodralet när man spelar musiken. Så var dock inte fallet här. Men det finns förstås också små begräsningar när det gäller renheten i ljudkvaliteten, som helt enkelt beror på dess storlek.

Och ändå övertygar Roam med en imponerande stark bas, som kan höras trots sina små dimensioner. Tack vare diskanthögtalaren säkerställer Roam en musikåtergivning av höga frekvenser. Mellanregisterdrivrutinen täcker mellan- och lägre frekvenser och stöds av två klass H digitala förstärkare.

Ljudkvalitet – Sonos One SL

Sonos har utrustat denna högtalare med en diskanthögtalare och en bashögtalare. Ljudet kompletteras av två klass D-förstärkare. Det skramlas inte och ljudet är extremt klart och fylligt. Den smarta högtalaren klarar alltså av att leverera musiken från samtliga av mina spellistor. Allt i från Hip hop till klassisk musik. Sonos One SL ger dig briljant och behagligt ljud för hemmet. Det spelar ingen roll om dina låtar har rik bas eller har definierade toppar, One SL löser det.

Optimerad ljudjustering tack vare Trueplay

Båda Sonos-högtalarna levererar originalljud tack vare Trueplay-tekniken. Trueplay samordnar de smarta högtalarna med mikrofonen i din iOS-enhet och anpassar kontinuerligt ljudinnehållet till den spatiala omgivningen. Här analyserar Trueplay hur ljudet reflekteras från väggar, möbler och andra ytor i ett rum och finjusterar på så sätt ljudet perfekt.

För dig betyder detta: bra ljud, oavsett var du placerar dina högtalare. Fördelen med Roam är dock att den automatiskt justerar ljudet med sina egna inbyggda mikrofoner med Trueplay. Däremot måste mikrofonen vara aktiverad för detta.

Integrerad röststyrning och dataskydd

Det praktiska med att integrera smarta röstassistenter i högtalare är att styra din musik med röstkommandon. Jag gillar till exempel att använda den här funktionen när jag lagar mat eller diskar och jag inte har händerna fria för att styra musiken manuellt. Detta skyddar produktens yta från vatten eller andra matlagningsingredienser.

Den integrerade Google Assistant är inte bara värt besväret för handsfree-musikkontroll, utan hjälper dig också att planera din dag eller hantera dina återstående smarta hemenheter. Ur min synvinkel är detta en lättnad i vardagen som jag inte skulle vilja vara utan. Därför var jag glad över att Sonos Roam stöder både Google Assistant och Amazon Alexa . Du måste dock vara i WLAN-nätverket för att använda det, detta fungerar inte när du är på resande fot.

Till skillnad från Sonos Roam har Sonos One SL ingen integrerad röststyrning. Men oroa dig inte, Sonos One kommer i två versioner där originalversionen som bara heter Sonos One har integrerad röststyrning. Anledningen till att jag inte tar med den i jämförelsen beror på att den är längre ifrån i pris till Sonos Roam.

Sonos Roam vs. Sonos One SL: Vilken högtalare passar mig?

I slutändan måste jag tänka på vad jag vill ha av min högtalare. Vill jag använda den främst på mobila enheter? Behöver jag inbyggda röstassistenter? Letar jag efter ett permanent tillägg till min hemmabioinstallation? Hur mycket plats har jag i min lägenhet och var ska jag placera min nya smarta högtalare ? Vad förväntar jag mig av ljudkvaliteten?

Som redan nämnt är de två högtalarna prissatta i samma nivå. Sonos Roam, lämplig som en hybridlösning för inomhus- och utomhusbruk, är mångsidig och flexibel. I grund och botten erbjuder den alla funktioner som Sonos One erbjuder, bara i en kompakt storlek. Därför finns det också små avdrag i ljudkvaliteten, men inte ens det kan man förvänta sig av en högtalare i den här storleken. Mobilitet är huvudfokus här.

Men enligt min mening är Roam för inomhusbruk bara värd om du lägger till den i ett befintligt Sonos-system, men inte för att helt bygga om din installation. Som en ren mobilhögtalare skulle jag tycka att priset är aningen högt, men kombinationen av Wifi- och Bluetooth-högtalare , med det enorma utbudet av streamingtjänster och den integrerade röstassistenten blir den plötsligt väldigt intressant.

Sonos One SL lämpar sig å andra sidan varken för mobil användning eller stöder röstassistenter. Men om du para ihop den med andra Sonos-högtalare i din installation som har integrerad röststyrning kan även denna styras med rösten. Denna högtalare är idealisk för användare som lägger särskild vikt vid dataskydd och som kan klara sig helt utan mikrofonen.

Ljudet är utmärkt och rumsfyllande, oavsett vilken musikgenre du gillar att dansa genom ditt vardagsrum eller kök till. Sonos One SL fungerar både som en ensam spelare och som ett tillägg till ditt befintliga Sonos-system.

Om du vill veta mer om högtalarna från Sonos, besök gärna vår webshop. Ses där! 🙂