Vill du få ut det bästa ljudet ur dina Sonos-högtalare? Då har den kända högtalartillverkaren en fantastisk funktion för dig. Trueplay mäter ljudet när det studsar mot väggar, möbler och andra ytor och föremål i rummet. Sedan justeras ljudinställningarna efter detta, så att du alltid kan njuta av optimalt ljud oavsett var du placerar din Sonos-högtalare. Undrar du hur du konfigurerar Trueplay via iOS eller Android? Läs vidare!

Du behöver inte ägna mer än tre minuter åt att Trueplay-trimma dina Sonos-högtalare. Kontrollera först att du använder den senaste programvaruversionen. De flesta Sonos-enheter uppdaterar sin programvara automatiskt, men det är alltid värt att kontrollera om det finns nya uppdateringar. Öppna Sonos-appen på din smartphone, gå till Inställningar och välj System. Gå sedan till Systemuppdateringar och tryck på Sök efter uppdateringar. Om allt är uppdaterat kan du börja med nästa steg.

1. Välj en högtalare

I Sonos-appen hittar du alla dina Sonos-högtalare på fliken Inställningar under System. Välj den högtalare som du vill konfigurera Trueplay för.

2. Välj Trueplay

Du kan nu välja Trueplay-alternativet för högtalaren och aktivera Trueplay Tuning med bara ett klick. Appen kommer nu att vägleda dig när du justerar högtalaren, så följ bara instruktionerna på din smartphone.

3. Ge åtkomst till din iOS-enhets mikrofon

Under Trueplay-tuningprocessen begär appen åtkomst till mikrofonen på din smartphone. På så sätt kan Sonos ställa in högtalarna exakt efter akustiken i ditt rum. Det är viktigt att notera att Sonos inte använder ljudet för något annat ändamål.

4. Aktivera och avaktivera Trueplay efter behov

När du har konfigurerat Trueplay för din Sonos-högtalare kan du avaktivera eller aktivera den här funktionen i samma meny. Gå till Inställningar -> System > högtalaren i fråga och leta efter Trueplay-alternativet.

5. Högtalare flyttad eller omkonfigurerad?

Om du vill flytta Sonos-högtalaren eller ändra dess konfiguration (t.ex. om du skapar eller delar ett stereopar) rekommenderar vi att du utför en ny Trueplay-tuning. Detta gör att högtalaren kan anpassa sig perfekt till de nya förhållandena och säkerställa optimalt ljud.

Så här säkerställer du optimal Trueplay-installation

När du ställer in Trueplay är det viktigt att ha några fler praktiska tips i åtanke. Minimera omgivande ljud under inställningen och undvik att tala eller använda högljudda enheter samtidigt för optimal inställning.

Se också till att du täcker en så stor del av rummet som möjligt när du ställer in. Appen visar en video som förklarar hur du flyttar din smartphone från huvud- till höfthöjd. För mindre rum är det också en bra idé att täcka det område där du lyssnar mest på musik.

Under inställningen avger Sonos-högtalaren ett ljud som hjälper till att analysera den akustiska miljön. Även om ljudet är relativt högt är det viktigt att inte ändra volymen under inställningen. Det kan faktiskt ha en negativ effekt på inställningsprocessen.

Automatisk Trueplay för Sonos Move och Sonos Roam med iOS eller Android

En praktisk automatisk Trueplay-funktion är tillgänglig för Sonos Move och Sonos Roam portable, med undantag för Roam SL. Den här funktionen anpassar hela tiden högtalarnas ljud till omgivningen så att du alltid kan njuta av perfekt ljudåtergivning.

Aktivera och inaktivera genom att gå till fliken Inställningar i Sonos-appen på din iOS- eller Android-smartphone och välja den relevanta Sonos-högtalaren under System. Tryck nu på Trueplay för att aktivera automatisk Trueplay-inställning. När den har aktiverats i appen trycker du bara på mikrofonknappen på din mobila Sonos-högtalare för att aktivera den.

Automatisk Trueplay kräver att Sonos-enheten är i Wifi-läge. Det fungerar även i Bluetooth-läge, men automatisk Trueplay inaktiveras på Sonos Move om du har lagt till Google Assistant.

Så snart du spelar upp ljud startar tuningen automatiskt. Dessutom startar avstämningen om automatiskt om nytt innehåll spelas upp eller om enheten flyttas.

Trueplay för Era 100 och Era 300 med iOS eller Android

För de nya enheterna Era 100 och Era 300 finns naturligtvis också möjligheten till Trueplay. Installationen fungerar med både iOS- och Android-enheter.

För Era 100 och Era 300 kan du utföra snabb Trueplay-inställning med Android-enheter. Tyvärr erbjuder Sonos-appen för Android inte något alternativ för avancerad inställning. Det innebär att Trueplay-tuning baserad på signaler från Android-enhetens mikrofoner inte fungerar här. Men även med den snabba inställningen kan du märka en betydande skillnad.

Med din iOS-enhet kan du inte bara använda snabbinställning, utan även avancerad inställning. Sonos-appen får åtkomst till iOS-enhetens mikrofoner och ser till att Era 100 eller Era 300 är perfekt avstämd mot rummet. Det här är samma Trueplay-process som för närvarande är tillgänglig för de flesta Sonos-högtalare.