Sonos har tagit upp kampen med röstassistenterna Google Assistant, Amazon Alexa och Apple Siri. I den här artikeln berättar vi allt om Sonos nya röstassistent och förklarar hur den fungerar och vad du kan förvänta dig av den.

Sonos Voice Control är en röstassistent som utvecklats exklusivt för Sonos. Röststyrningen är dock inte jämförbar med de mest kända assistenterna från jättar såsom Amazon, Google och Apple, utan är helt inriktad på att styra Sonos högtalare med rösten. Du kommer till exempel inte att kunna fråga Sonos Voice Control om vädret, din kalender eller vissa fakta. Den är helt inriktad på att på ett tillförlitligt sätt styra dina högtalare med rösten.

Vad kan Sonos Voice Control göra?

Som väntat är Sonos röststyrning perfekt anpassad till Sonos-appen. Du kan ställa in nästan allt som du normalt gör manuellt via appen via röststyrning. Det innebär till exempel att spela upp en viss spellista, gå vidare till nästa låt, pausa och så vidare. Men Sonos går ett steg längre; du kan till och med länka eller ta bort länkar mellan rum och flytta musik från en högtalare till en annan via ett enkelt röstkommando.

Vilka streamingtjänster fungerar Sonos Voice Control med?

Tyvärr är den dåliga nyheten att: den mest populära streamingplattformen Spotify inte finns bland de kompatibla streamingtjänsterna vid tidpunkten för lanseringen. Men oroa dig inte: Sonos har meddelat att fler streamingtjänster kommer att läggas till med tiden. Vi förväntar oss, och hoppas, att Spotify kommer att vara en av dem. De streamingtjänster som kan styras direkt via den nya röstassistenten är:

 • Sonos Radio
 • Apple Music
 • Amazon Music
 • Deezer
 • Pandora

Alla andra Sonos-partners som du kan streama via appen kommer dock att ha grundläggande röststyrningsfunktioner som att pausa och spola tillbaka musik.

Utformad för total avskildhet

Integriteten för röstassistenter har granskats alltmer under de senaste åren, och det är just här som Sonos tydligt sticker ut. Sonos programvara bearbetar alla röstkommandon lokalt och inte via molnet. På så sätt elimineras möjligheten att någon annan kan komma åt de röstkommandon som du ger ditt Sonos-system.

Med detta hoppas Sonos kunna locka en ny publik, som för närvarande inte vill använda röststyrning av integritetsskäl. Dessutom garanterar lokal bearbetning extra snabb svarstid.

Kompatibilitet med Amazon Alexa och Google Assistant

Som du kanske vet är Sonos högtalare med integrerad mikrofon för närvarande kompatibla med Amazon Alexa och Google Assistant. Eftersom dessa röstassistenter har andra funktioner än Sonos nya röstassistent väcker det frågan hos oss om Sonos Voice Control kan kombineras med Google Assistant eller Amazon Alexa. Svaret på denna fråga är både ja och nej. Faktum är att Google Assistant inte kan användas i kombination med Sonos Voice Control, men Amazon Alexa kan.

Konfigurera den nya röstassistenten

För alla Sonos-högtalare med inbyggd mikrofon som fungerar med Sonos S2-appen kan Sonos Voice Control läggas till via en kostnadsfri uppdatering av appen. När du har lagt till och aktiverat funktionen i appen kan du ge kommandon via ett enkelt “”Hey Sonos””.

Eftersom Sonos Voice Control är utformad specifikt för Sonos-systemet fungerar assistenten mycket intuitivt och pålitligt. Även den trådlösa Bluetooth-högtalaren Sonos Roam kommer att vara kompatibel med den nya röstassistenten. Funktionerna utan Wifi förväntas dock vara mer begränsade.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Fördelarna med Sonos röststyrning

Sammantaget är att Sonos Voice Control är en unik röstassistent som verkligen tillför något till det nuvarande utbudet av röstassistenter på marknaden. Det starka fokuset på sekretess och integritet är det som gör den nya röstassistenten särskilt speciell, men det är verkligen inte det enda. Här listar vi alla fördelar för dig:

 • Lokal bearbetning för total integritet
 • Tillförlitlig kontroll
 • Snabb svarstid
 • Kompatibel med ett antal streamingtjänster
 • Kompatibel med Amazon Alexa
 • Para ihop och koppla bort rum med din röst
 • Gratis uppdatering för alla högtalare med integrerad mikrofon