Vintern är i full gång och den genomsnittliga energiräkningen börjar stiga igen. Lyckligtvis verkar den kraftiga ökningen under vintern 22/23, mitt under energikrisen, ligga bakom oss. Även om gas- och elpriserna nu har sjunkit, känns räkningen fortfarande tyngre än tidigare för många familjer på grund av inflationen under det senaste året. Ta reda på hur du kan använda smarta hushållsapparater för att hålla dina energikostnader i schack i vinter.

Solpaneler är idag det bästa sättet att spara pengar på elräkningen och det är ett klokt beslut att investera i solpaneler. De ger lägre energiräkningar, minskar beroendet av elnätet och har blivit mer effektiva och prisvärda. Med förbättrad teknik och möjligheten att kombinera med energilagringssystem, som balkonganläggningar, kan solpaneler betala för sig själva inom 10 år. Trots den fluktuerande marknaden och den initiala investeringen är det vettigt att fortsätta investera i solpaneler.

Smart belysning hjälper mot högre energikostnader

Förutom solpaneler och kan du enkelt sänka din elräkning med smarta vitvaror. En gren av smarta hushållsapparater som gör att du kan sänka elräkningen är smart belysning. Med smarta lampor, som ansluts till din smartphone-app via Wifi eller en bridge, kan du tända och släcka lamporna var du än befinner dig och till och med ställa in tidtabeller. Tack vare geofencing, eller platsbaserad styrning, släcks lamporna automatiskt när du lämnar hemmet, så att du aldrig glömmer att släcka dem.

Bekvämlighetsfunktioner i smarta glödlampor

En annan praktisk fördel med smart belysning är att den också erbjuder ett antal komfortfunktioner. Du kan justera ljusstyrka och färgtemperatur efter eget tycke och till och med vakna till en simulerad soluppgång. När det gäller de allra bästa smarta lamporna kan du dessutom ofta välja mellan belysning i miljontals färger. Men för den som bara är intresserad av att minska sin elräkning rekommenderar vi enklare modeller som är begränsade till vita toner. Dessa är ofta billigare. Dessutom kan du styra de flesta smarta lampor med rösten via assistenter som Google Assistant, Amazon Alexa eller Siri.

Smart belysning finns i form av enskilda lampor. De är lämpliga för alla vanliga uttag och som kompletta belysningsarmaturer. Tack vare LED-tekniken är energiförbrukningen redan låg för de flesta smarta glödlampor. Om du kombinerar dem med rörelsedetektorer, t.ex. i hallen eller för utomhusbelysning, blir det ännu mer effektivt.

Smarta strömbrytare och uttag: en smart lösning för att spara energi

Du kan enkelt uppgradera din befintliga belysning till smart belysning. Smarta strömbrytare, som liknar smarta glödlampor i funktionalitet, är perfekta för det här jobbet. De finns som infällda strömbrytare, så att du enkelt kan byta ut dina nuvarande strömbrytare.

Det gör det möjligt att göra även de lampor och armaturer som du inte kan ersätta med smarta ljuskällor smarta. Tänk på lysrören under köksskåpen eller bordslampan med inbyggd glödlampa. En smart adapterkontakt är också ett praktiskt tillskott. Du kan använda dessa för att minska standby-förbrukningen hos dina apparater. Du kan t.ex. stänga av strömmen till din TV när du inte är hemma. Sådana små justeringar kan ha en betydande inverkan på dina energiräkningar, särskilt med stigande elpriser.

Spara energiförbrukning och kostnader med smarta termostater

Om du fortfarande värmer med gas är det klokt att ta en titt på smarta termostater. Dessa termostater fungerar som konventionella modeller, men har extra funktioner som möjliggör betydande energibesparingar. Du kan t.ex. ställa in uppvärmningstider för varje dag, så att termostaterna automatiskt höjer eller sänker temperaturen. Detta baseras på att rumstermostaten mäter den aktuella temperaturen. Så du lämnar huset på morgonen utan några bekymmer och återvänder till ett behagligt varmt rum, medan värmen är lägre när du är borta.

Med smarta termostater värmer du bara när du är hemma

Dessa termostater fungerar också baserat på var du befinner dig. Via en app på din smartphone, som har tillgång till din GPS-position, kan termostaterna känna av när du lämnar eller närmar dig huset. På så sätt stängs värmen av när du är borta och slås på igen när du närmar dig hemmet. Detta sparar energi även under korta resor som shopping.

Smarta termostater: aldrig mer onödig uppvärmning

En annan smart funktion för ekonomisk uppvärmning är fönsteröppningsdetektering. Vissa modeller har detta inbyggt och känner av ett snabbt temperaturfall, till exempel när ett fönster eller en dörr öppnas. Termostaten sänker då värmen. Andra modeller använder en dörr-/fönsterkontakt som reagerar direkt för detta ändamål.

De finns även nybörjarmodeller av smarta termostater

Smarta termostater finns för element och som väggmonterade termostater för vattenbaserade golvvärmesystem. För att komma igång är det bäst att börja med ett startset. Vi erbjuder många av dem i vår butik. Det finns flera alternativ för både Android- och iOS-användare. Många tillverkare erbjuder instegsmodeller med färre funktioner till ett lägre pris. Om du har en egen centralvärmepanna är en trådlös termostat ett prisvärt alternativ för att kontrollera energikostnaderna.

Para ihop smarta termostater med andra enheter

För övrigt: För ännu mer exakthet kan du komplettera smarta radiatortermostater med valfria rumstermostater. Dessa arbetar helt trådlöst och mäter temperaturen var som helst i rummet istället för direkt på radiatorn. För ännu större besparingar kan vissa system även kombineras med en smart väderstation. Det innebär att du kan använda mindre värme under soliga och varmare dagar.

Det är väldigt enkelt att installera smarta termostater

Det är enkelt att installera dessa smarta termostater. Du behöver varken specialkunskaper eller en värmeingenjör. Det är bara att byta ut de gamla termostaterna mot de nya. De medföljande installationsanvisningarna är tydliga och proceduren är okomplicerad. Skruva loss den gamla termostaten, fäst den smarta termostaten med den medföljande adaptern och ställ in den via appen. För speciella elementventiler finns ofta separata adaptrar. Om du är osäker, kontrollera kompatibiliteten på tillverkarens webbplats.

Smarta energival: din nyckel till en hållbar och kostnadseffektiv framtid

Sammantaget drar vi slutsatsen att i dessa tider med fluktuerande energipriser och stigande kostnader är det viktigare än någonsin att göra smarta val för ditt hem. Oavsett om du investerar i solpaneler, installerar balkongkraftverk, optimerar din energianvändning med smarta termostater eller byter till energieffektiv smart belysning, bidrar varje steg till en mer hållbar, effektiv och i slutändan kostnadseffektiv energianvändning. Dessa tekniker gör det inte bara möjligt för dig att minska dina energiräkningar, utan ger dig också mer kontroll och flexibilitet i hur du använder energi. Så med dessa smarta lösningar är du väl rustad för att hålla energikostnaderna under kontroll i vinter och framöver.