Spotify är en mycket omtyckt streamingtjänst. Både på din dator och som app på din smartphone eller surfplatta har du enkel tillgång till miljontals låtar, poddar och mycket mer. Med Spotify Connect låter den svenska musikstreamingtjänsten dig spela din musik med bästa möjliga kvalitet på dina smarta högtalare. Vi visar dig hur det fungerar.

Spotify Connect är en funktion i Spotify som gör det möjligt att spela musik på en högtalare eller musikanläggning. Här fungerar din telefon eller surfplatta som en slags fjärrkontroll och ser tillsammans med Spotify-appen till att anslutningen till Spotifys servrar upprätthålls.

Till skillnad från streaming med Bluetooth har Spotify Connect två stora fördelar. För det första strömmas musiken direkt från servern till din högtalare. Din smartphone ansvarar endast för att upprätthålla anslutningen. Det innebär att musiken inte strömmas via din smartphone, vilket också omedelbart sparar batteri.

Därmed erbjuder streaming via Wifi bättre kvalitet jämfört med Bluetooth. Spotify Connect strömmar till exempel din musik med 320 kBit/s. Dessutom är det också trevligt att om du får ett samtal kommer din musik inte att avbrytas för det.

Hur fungerar Spotify Connect?

För att använda Spotify Connect behöver du en betald Spotify Premium-prenumeration. Du måste också ansluta enheten till samma Wifi-nätverk som din smartphone eller surfplatta. Så parning och sändning görs via Spotify-appen. För att göra detta måste din enhet ha stöd för Spotify Connect.

Se till att du alltid har den senaste versionen av appen för att undvika problem när du använder den. När du öppnar Spotify-appen visas de tillgängliga enheterna automatiskt. Klicka nu på ikonen “”tillgängliga enheter””; du hittar den längst ner till vänster på skärmen med låten som spelas för närvarande. Där kan du se alla enheter som är kompatibla med Spotify Connect. Klicka på den enhet du vill använda så spelas din musik upp på din smarta högtalare.

Ett gratis Spotify-konto med Sonos?

Har du gratisversionen av Spotify? Oroa dig inte, det finns ett nytt alternativ för Sonos-användare. Sedan en tid tillbaka har alla smarta högtalare från varumärket även stöd för Spotify Connect med gratisversionen av Spotify. Att ansluta till dina Sonos-högtalare fungerar då precis som det gör med de betalda Spotify-prenumerationerna.

Vilka enheter är kompatibla med Spotify Connect?

Spotify Connect fungerar med 80 varumärken och mer än 300 enheter. Bland dessa finns alla välkända varumärken som tillverkar wifi- och Bluetooth-högtalare som Sonos, Libraton, Bose och många fler. Även olika smart-TV-apparater, spelkonsoler och bilradioapparater stöds.

Kan jag styra Connect med rösten?

Ja, det kan du! De tre vanligaste röstassistenterna fungerar med streamingtjänsten. Du måste dock ansluta ditt Spotify-konto till plattformen för att göra det. Om du till exempel vill styra din favoritmusik med Google Assistant måste ditt konto vara anslutet till din Google-enhet. Ingen fara, det är superenkelt och görs i fem steg:

 • Öppna Google Home-appen
 • Klicka på kontologotypen längst upp till höger
 • Klicka på Assistentinställningar
 • Välj sedan musik
 • Klicka sedan på Spotify och sedan på länka konto
  Om du föredrar att arbeta med Amazon Alexa eller Siri kan du naturligtvis göra det också. Att para ihop med ditt Spotify-konto här är lika enkelt och skiljer sig knappast från hur det fungerar med Google Assistant. Så få ut det mesta av dina enheter, kontrollera musik, volym och mycket mer med röstkommandon som:

“Alexa, spela min veckomix”

“Hej Siri, vilken låt är det?”

“Ok Google, spela musik på min högtalare i vardagsrummet”

Fungerar Spotify Connect i flera rum?

Medan du naturligtvis kan använda flera Google, Amazon Echo och även Apple HomePods i flera rum samtidigt, är detta inte så uppenbart med andra enheter. Tyvärr fungerar Spotify Connect ännu inte smidigt med alla märken och tillverkare i flera rum. Med två högtalare och ett Spotify Premium-konto kan du till exempel ställa in ett “multiroom-läge”. Med vissa enheter kan du tyvärr inte välja flera enheter samtidigt. Så om en multiroom-funktion är nödvändig för dig är det bra att ta reda på i förväg om Spotify stöder den här funktionen för din enhet.

Alla fördelar med Spotify:

 • Streaming med Spotify på enheter som inte stöder själva appen
 • Smartphone och surfplatta används endast för anslutning och som fjärrkontroll, så batteriet sparas
 • Bättre kvalitet jämfört med Bluetooth
 • Stabilare anslutning med Wifi
 • Ring telefonsamtal utan att avbryta musiken
 • Växla mellan enheter utan att musiken stannar
 • Med en Sonos-högtalare kan Spotify Connect också användas med en kostnadsfri Spotify-prenumeration