I sökandet efter det bästa smarta uppvärmningssystemet för hemmet kan dessa två leverantörer ha fångat ditt intresse: tado° och Eve. Det är inte så konstigt eftersom de båda märkena är bland de absoluta favoriterna när det gäller smart uppvärmning. För att hjälpa dig att fatta rätt beslut har vi lagt dem båda under lupp. Låt oss ta en titt.

Om du redan är bekant med ämnet smart uppvärmning i hemmet känner du förmodligen redan till värmespecialisten tado°. Och det på goda grunder eftersom det tyska företaget gör succé med sina smarta värmelösningar med många smarta funktioner och hög komfort.

Men det är inte bara hårdvaran som är bra. tado°s smartphone-app är extremt användarvänlig och hjälper dig att hålla rummen i rätt temperatur med fjärrstyrning, statistik och scheman.

Vidare kan tado° enkelt integreras i alla de 3 smarta hemsystemen Google Home, Apple HomeKit och Amazon Alexa. Alltså, spelar det ingen roll vilket ekosystem du har använt i ditt smarta hem hittills. tado° integreras i alla dessa system utan problem. Så i jämförelsen tado° vs Eve får det tyska företaget poäng för sin kompatibilitet.

Smarta funktioner från tado°

Ett annat skäl till tado°:s stora popularitet är dess smarta funktioner. De smarta termostaterna från tado° känner bland annat av om ett fönster är öppet när du värmer eller om du är på väg hem. tado° tar även hänsyn till den aktuella väderprognosen vid uppvärmning, analyserar luftkvaliteten i rummet och ger ventilationstips.

Platsbaserad styrning (även kallad geofencing) är en riktigt smart funktion. Resultatet av denna innovativa funktion kan till exempel vara att dina smarta termostater stängs av automatiskt när du lämnar hemmet för att minska uppvärmningskostnaderna. Sedan när du är på väg hem igen så startar de igen för att välkomna dig till ett behagligt förvärmt hem.

tado° Care & Protect

tado° satsar bokstavligen allt på att hitta lösningar för att göra din uppvärmning så smart och självgående som möjligt. Men de tar också ut en månadsavgift för detta, åtminstone om du vill använda alla funktioner. Efter att du börjat prenumerera på tado° Auto Assist fungerar inte bara detektering av öppna fönster och geofencing helt automatiskt, utan du kan också dra nytta av tidig och intelligent upptäckt av fel via Care & Protect-tjänsten.

Den perfekta duon: Apple HomeKit och Eve

Men även smarta hem-experten Eve har gjort sig ett namn inom smart uppvärmning. Eve är särskilt populär bland Apple HomeKit-fans och det är helt logiskt eftersom Eve har specialiserat sig optimalt för användning med Apple HomeKit och Apple Siri.

Ingen bridge krävs med Eve

Eves smarta värmare behöver ingen egen styrenhet, utan kommunicerar direkt med din smartphone via Bluetooth eller Thread. Men vi skulle dock rekommendera att du använder Eve Thermo i kombination med en HomeKit-produkt som kan fungera som en hubb, till exempel HomePod mini eller Apple TV. På så sätt kan du få tillgång till ytterligare funktioner som exempelvis fjärråtkomst.

Eves sekretesskydd

En annan skillnad mellan tado° och Eve är den mycket höga dataskyddsnivån för Eve-produkter. Detta betyder att du exempelvis inte behöver registrera dig för att använda Eve-appen utan dina data behandlas lokalt och skickas inte till något moln. Sedan har Apple inte heller någon insyn i de data som genereras av dina Eve-enheter. Alltså betyder det att din integritet alltid är skyddad med Eve.

Praktiska funktioner hos Eve

Men det höga säkerhetsskyddet begränsar inte på något sätt de praktiska funktionerna. Eves smarta produkter styrs via app- eller röststyrning och du har tillgång till smarta funktioner som t.ex. scheman, semesterläge, geofencing och detektering av öppna fönster. När den kombineras med en Eve Dörr-/fönstersensor fungerar detektionen av öppna fönster ännu mer tillförlitligt än med tado°s motsvarande funktion.

Detta beror på att tado° ännu inte någon egen dörr-/fönstersensor. Istället känner systemet av öppna fönster baserat på förändringar i rumstemperaturen. Om den sjunker plötsligt sänker termostaten temperaturen.

Slutsats: tado° vs Eve

I vår jämförelse mellan tado° och Eve ville vi samla all information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut. Men vi ville även att den ska vara lättillgänglig, resultatet blev denna praktiska översikt för dig:

tado° Eve
App iOS och Android iOS
Röststyrning Google Assistant, Amazon Alexa, Siri Siri
Smart Home-system Apple HomeKit, Google Assistant och Amazon Alexa Apple HomeKit
Bridge/nav tado° Bridge Apple HomePod Mini / Apple TV
Bridge krävs Ja Nej
Anslutningsmöjligheter Wifi Bluetooth/ Thread
Geofencing Ja Ja
Tidtabeller och automatiseringar Ja Ja
Fjärrstyrning Ja Ja (med bridge)
Insikt i energiförbrukning Ja Ja
Detektering av öppna fönster Ja Ja
Mätning av luftkvalitet Ja Nej
Prenumerationsavgift Ja Nej
Produktsortiment Elementtermostat
Rumstermostat
Luftkonditioneringsstyrning
Centralvärmestyrning
Golvvärmestyrning
Elementtermostat
Rumstermostat
Dörr-/fönstersensorer
Väderstation
Rörelsesensorer

För dig som använder Apple HomeKit är till exempel Eve särskilt lämplig, men om du däremot är ett fan av Google Home eller Amazon Alexa skulle jag rekommendera tado°. Sammanfattningsvis återfinns de flesta skillnaderna i funktionerna och nivån på dataskyddet.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att båda leverantörerna faktiskt hjälper dig att spara uppvärmningskostnader. Så vad väntar du på? Ditt smarta uppvärmningssystem för hemmet är bara några få klick bort!