Under 2020 släpptes den efterlängtade soundbaren Arc från Sonos. Man kan tro att Arc Soundbar är en uppföljare till den välkända Playbar, men med flertal funktioner skiljer de båda sig åt. Vi har nu testat högtalaren åt dig för att se om den lever upp till de höga förväntningarna.

Bågen är en riktig tungviktare på drygt 6 kg och en längd på strax över 1 meter. Denna yta är maxad med kvalitativ ljudteknologi för att förhöja dina ljudupplevelser i hemmet. På utsidan hittar du den välkända touchkontroll-panelen.

En inbyggd sensor känner av om soundbaren sitter på ett tv-skåp eller hänger på väggen och anpassar då ljudet till omgivningen.

11 ljuddrivare för ännu mer rumsfyllande ljud

Sonos Arc har tagits ett steg längre för att särskilja sig i ljudklass. Med 8 digitala förstärkare och 3 justerbara equalizers skapar dessa 11 ljuddrivare ett oslagbart ljud och Arc har därmed 3 fler ljuddrivare än Sonos Playbar. Denna utrustning ställer inte bara in surroundljudet utan lägger också grunden för Sonos Arcs viktigaste funktion: Dolby Atmos.

Simulering av rumsljud direkt från biograferna

Dolby Atmos simulering av rumsljud är en av de bästa i världen och används ofta på de stora biograferna. Nu kan alla Sonos-fans äntligen uppleva detta hemma i soffan.

Hittills fungerar Atmos-standarden bara via HDMI med eARC. Arc har därför en HDMI-port utöver den vanliga Ethernet-porten för Sonos. Dock kan inte att vilken HDMI-enhet som helst anslutas, utan endast via en HDMI-port med förbättrad Audio Return Channel (kort sagt: eARC) – därav namnet på soundbaren.

En sådan eARC-port finns oftast bara på moderna TV-apparater och AV-mottagare. Sonos tillhandahåller dock en optisk adapter som gör att Arc kan anslutas till andra enheter, som spelkonsoler eller Blu-Ray-spelare, precis som Playbar. I det senare fallet är dock endast den äldre upplagan Dolby Digital tillgängligt.

Anslut enkelt Sonos Arc till din TV

Det är enkelt att installera din högtalare. Soundbaren ansluts via ARC-porten på TV:n eller AV-receivern och till strömförsörjning med kontakten. Appen söker som alltid efter enheter via Wifi och ställer in Arc på nolltid. Om anslutningen till TV:n bryts, t.ex, på grund av urkopplad kabel, återupprättar du TV-anslutningen via appen på några sekunder.

tink recenserar ljudet från Sonos Arc

Med 11 ljuddrivare och ljudsimuleringen av Dolby Atmos kan du ha höga förväntningar på ljudupplevelsen och vi kan säga att våra förväntningar överträffades. Basen är mycket rik och kraftfull och ljudet är konstant balanserat: mellantonerna förblir accentuerade och tydligt hörbara.

Ljudkvaliteten bibehålls även vid högre volymer. Vi kunde höja volymen till max utan att riskera hörselskador eller bullerklagomål. De bästa förutsättningarna för varje hemmabio!

Arc är också perfekt för alla hemmafester tack vare Apple AirPlay 2– stödet. Oavsett om det är rock, lofi eller house är musiken alltid välstämd och basen får det improviserade dansgolvet att vibrera.

Uppmärksamma att ljudet är anpassat för att hålla tittare på tårna (fast i soffan). Ljudet tappar mycket bas i mitten av rummet, samtidigt som det kan bli för starkt direkt mot väggen. Men det är ingaproblem då diskant och bas kan justeras efter din egen smak via equalizern i appen.

De elva högtalarna gör stor skillnad, särskilt för filmupplevelsen. 5.0-surroundljudet via den optiska anslutningen är i stort sett mycket övertygande, men kan inte helt jämföras med en högtalar-setup bakom sätet.

Biosalongsljud med Dolby Atmos

Dolby Atmos gör skillnaden. Dess föregångare Dolby Digital delar upp ljudet i olika kanaler som förs till högtalare. Detta skapar en surroundeffekt, men Dolby Digital är begränsat då ljudet bara kan färdas i enskila riktningar. I ett konventionellt surroundsystem strömmar ljud från flertal riktningar såsom framifrån, från sidan eller bakifrån.

Atmos bryter däremot ner ljudkanalerna och blandar flera högtalare så att ljudet hörs från olika riktningar. Detta fungerar imponerande bra med Sonos Arc. Här märks de saknade bakhögtalarna mindre och ljudet låter utmärkt.

Begränsade anslutningsmöjligheter

Det bästa med Arc är dock ingen självklarhet. För att kunna ta del av Dolby Atmos rumsfyllande ljud behöver din TV vara utrustad med HDMI-porten med eARC. Tyvärr är denna port inte vanligt förekommande hos traditionella TV-apparater. Även nyare enheter stöder i många fall inte Dolby Atmos, så för att garantera att systemet stöds, rekommenderar vi att du kollar om din TV har den rätta HDMI-porten.

Detsamma som för att stödja Atmos gäller den som vill använda soundbaren med en projektor. I Sonos-appens systeminställningar kan se vilket ljudformat Arc faktiskt producerar. Besvikelsen kan bli stor om man först efter lite letande i inställningarna får reda på att endast Dolby Digital hörs.

Då Arc bara har en anslutning måste alla andra enheter anslutas till TV:n. Det betyder att utöver Atmos-stöd måste TV:n även kunna loopa igenom ljudsignaler via HDMI-anslutningarna. Annars är det bara stereoljud. Vi önskar att enheten var utrustad med ytterligare en HDMI-anslutning.

Anslut Arc Soundbar till S2-appen

Sonos Arc kommer med Sonos S2-appen. Den uppdaterade app-versionen är utformad för att vara mer användarvänlig samtidigt som den introducerar nya funktioner. Med det nya systemet är installationen mycket enklare. Användargränssnittet är också tydligare och slutligen kan olika högtalare grupperas permanent.

Röstyrning av Arc

Som med en rad Sonos-produkter är röstassistenterna Amazon Alexa och Google Assistant också integrerade i Arc. Fjärrfältsmikrofonerna och ekodämpningen säkerställer god taluppfattning, även under filmens högljudda action-scener. I tinks test fungerade röststyrningen av Arc med assistenten Google Assistant helt felfritt.

Bara inställningen av rösttjänsterna kan vara lite knepigt på grund av länkning till profilerna. Ett stort plus för säkerheten är dock att mikrofonens mute-knapp är kopplad till LED. Så det finns inget sätt att aktivera mikrofonen utan att ljuset indikerar det.

Utöka ditt ljudsystem med Sonos Sub och surround-högtalare

Precis som tidigare soundbars kan Sonos Arc kombineras med en Sonos Sub och två surround-högtalare. Du kan kombinera din Arc med en rad olika Sonos-enheter, både av nyare och äldre upplagor. Integrera t.ex Sonos One, One SL, Sonos Five eller de äldre Play:1, Play:3 och Play:5 som “surrounders”.

Vid tillköp av en Sonos Sub kan du förvänta dig en ännu mer exakt simulering av rumsljudet och en bättre avstämd bas, eftersom Sub:en står för en stor del av de låga frekvenserna.

Sonos Arc: Vårt helhetsintryck av soundbaren

Sammanfattningsvis har Sonos levererat en utmärkt soundbar med Arc. Både ljudet och driften uppfyller alla förväntningar. Men med begränsad anslutningsport som krävs för att kunna uppleva Atmos-ljudet måste nog de flesta köpa en ny TV för att ta del av ljudsystemet sim utmärker Arc.

Vi rekommenderar att du kontrollerar om tekniken i hemmet stöder Dolby Atmos-standarden innan du investerar i en Sonos Arc.

För dig som redan har den senaste tekniken eller planerar att köpa en ny TV snart, är Sonos Arc en fantastisk högtalare som garanterar att du kommer att njuta av hemmabio i absolut toppkvalitet.