När internet inte samarbetar och din film eller serie börjar hacka är det minst sagt frustrerande. Dessa streamingproblem kan verkligen förstöra en hel filmkväll, men som tur är kan de lösas. Vi berättar om de fem vanligaste problemen med streaming – och hur du löser dem.

När mina föräldrar ber mig “fixa internet” hos dem räcker det oftast med en snabb återställning av routern. Inte sällan blir man helgonförklarad för denna lilla insats eftersom filmkvällen därmed är räddad. Du kan trots allt bara streama i bra kvalitet utan avbrott om din internetanslutning är stabil.

Tyvärr kommer denna klassiska lösning inte alltid att hjälpa dig med de problem som kan uppstå när du eller dina föräldrar streamar. Lyckligtvis är finns det ingen anledning av att drabbas av panik, för med några små åtgärder och några få klick kan du lösa de flesta problem mycket enkelt.

Problem 1: Din Wifi-anslutning är långsam eller överbelastad

Tar videon för lång tid att ladda, eller bryts ljudet tills det inte fungerar alls? Om streamen ständigt fryser kan det bero på att din internetanslutning är för långsam eller helt enkelt överbelastad.

Detta inträffar främst när för många användare i ett nätverk använder internet samtidigt och förbrukar mycket bandbredd i processen. Till exempel när dina barn laddar ner ett spel eller när din surfplatta bestämmer sig för att uppdatera alla appar. Din TV får då inte tillräckligt med bandbredd och det påverkar i sin tur det du streamar.

Kontrollera din wifi-anslutning

Oavsett om du använder wifi-nätverket ensam eller i ett hushåll måste du kontrollera din anslutning. Det bästa du kan göra är att kontrollera hastigheten på ditt internet, så att du kan se om problemet inte bara beror på din internetleverantör.

Webbplatserna Speedof.me och bredbandskollen.se visar båda två hastigheten för upp- och nedladdning i ditt nätverk på ett tillförlitligt sätt.

Men nu är frågan vilken hastighet som är tillräckligt bra för en lyckad kväll med streaming? Beroende på plattformen där du streamar behöver du en nedladdningshastighet på cirka 5-10 MBit/s för en HD-live stream. Nedladdningshastigheten för en stream i Ultra HD är något högre och ligger mellan 25 och 50 Mbit/s.

Om du vill vara säker på att din live stream inte bryts mitt under den spännande straffsekvensen ska du tänka på detta: Kontrollera din anslutning före matchen eller använd en LAN-kabel om det behövs. På så sätt kan du ansluta din TV eller bärbara dator direkt till routern för stabilare uppkoppling. Nu återstår det bara för dig att sätta dig skönt i soffan och njuta av EM i lugn och ro med en påse chips och en kall dryck.

Problem 2: Din maskinvara är föråldrad

Om dina videor inte kan streamas smidigt kan det också bero på föråldrade enheter. Det råkar vara så att hårdvara släpar efter med åren i jämförelse med programvara som ständigt förnyas. Detta når till slut en tidpunkt där äldre enheter slutar stödja vissa appar eller program.

Innan du köper en helt ny smart-TV bör du ta en titt på de billigare alternativen. Streaming-enheter som Google Chromecast kan vara en perfekt lösning på problemet. Med Google Chromecast med Google TV kan du streama i 4K HDR med Dolby Vision, och tack vare Google Assistant är den här enheten också lätt att använda.

Problem 3: Dina streamingsinställningar är felaktiga

Det är inte säkert att dina streamingproblem alltid har att göra med din anslutning. Ibland kan en liten justering av en inställning vara till hjälp, till exempel inställningar för dataanvändning och bildkvalitet.

Aktivera 5-GHz Wifi

När du byter från en 2,4 GHz-anslutning till en 5 GHz-anslutning kommer du att märka en klar förbättring. Du kan ändra detta i routerns inställningar. Vad får du ut av detta? Generellt sett är 5 GHz-anslutningar mindre känsliga för störningar vid korta avstånd och ger också större bandbredd. Detta gör dessa anslutningar optimala för att strömma olika medier.

Det finns en risk att din router är för gammal och därför inte stöder 5 GHz-frekvensen. En router med “dual frequency” kan vara till hjälp här, eftersom de sänder både 2,4 och 5 GHz-frekvenser samtidigt.

Med vissa routrar kan du förresten ge enheterna du streamar till en “prioritet” i Wifi-nätverk. På så sätt kan du vara säker på att din stream inte kommer att störa när nätverket har hög belastning. Gå till “hemnätverk” och klicka sedan på “nätverk”, hitta rätt enhet och välj “prioritera den här enheten”.

Ändra Wifi-kanal

Routern väljer vanligtvis automatiskt en Wi-Fi-kanal. Du kan ändra wifi-kanalen för att avsevärt snabba upp din internetuppkoppling. Byt då till ett kanalnummer som används mer sällan än det automatiskt valda. Du kan också hitta det här alternativet i routerns inställningar och ändra det när som helst. På så sätt kan du testa att byta kanal och se om bilden i din film eller serie fortfarande fryser.

Problem 4: Routerns räckvidd är otillräcklig

När du följt alla steg men streamen fortfarande hackar bör du titta på din router igen. Placera den på en central plats i hemmet så att den också är nära den enhet som du streamar från. Lokala enheter som spelkonsoler fungerar bäst när de är anslutna via en LAN-kabel. På så sätt har du ett mindre antal anslutna enheter och trycket på ditt Wifi-nätverk blir lägre under streaming.

Öka räckvidden för ditt wifi

Beroende på plats, väggtjocklek och signalstyrka kan räckvidden för ditt Wifi-nätverk i hemmet helt enkelt vara för liten. Detta är ofta fallet i äldre byggnader och orsakar då avbrott i din streaming. En så kallad wifi-repeater kan vara en lösning här. Dessa tar upp din internetsignal och vidarebefordrar den via annan hårdvara. Innan du köper en repeater ska du kontrollera att routern och repeatern är kompatibla med varandra.

Problem 5: Din dator saktar ner anslutningen

Din plan var att bara slå dig ner soffan och titta på fotboll, men det fungerar fortfarande inte. Du har kontrollerat din wifi-anslutning och all din hårdvara är helt ny. Vi vet hur det känns, så här är ett sista tips för att rädda kvällen: Kontrollera din dator.

Kontrollera Aktivitetshanteraren och ändra webbläsare

Ibland hjälper det att helt enkelt byta webbläsare. På iOS-enheter kan du till exempel byta från Safari till Firefox. Du kan också kontrollera om du har den senaste versionen av webbläsaren installerad. Glöm inte ditt grafikkort – är den senaste drivrutinen installerad?

Kanske är det alla appar som körs i bakgrunden som orsakar fördröjningen, eftersom detta kan påverka bandbredden. Öppna Aktivitetshanteraren (i Windows) genom att trycka på CTRL+ALT+DELETE och kontrollera om det finns processer som körs i bakgrunden och som tar upp bandbredd, RAM-minne eller nätverksanslutning. Stäng de processer som du inte behöver för tillfället och se om det förbättrar din ström.

Vill du veta mer om streamingenheter? Kika då in tink-shoppen.