Sommaren är inte över helt än, men det är smart att förbereda sig åtminstone lite inför de mörkare månaderna. Ingen vill ju sitta i ett mörkt hem när solen går ner klockan 15 på eftermiddagen. För att kunna ställa in belysningen i ditt hem på rätt sätt bör du veta vad lumen är och hur du ska hantera denna enhet.

Förklaringen är relativt enkel: lumen (lm) är enheten för ljusflöde. Detta värde anger hur mycket ljus som den lampa du väljer faktiskt avger. Att titta på den elektriska effekten (watt) är inte längre tillräckligt. Även om din lampas förbrukning också är viktig, säger den i tider av lysdioder ingenting om mängden ljus som avges.

Förresten: Lumen ska inte förväxlas med enheten lux (lx). Medan lumen avser mängden ljus som avges, avser lux ljusstyrkan hos en ljuskälla.

Hur många lumen per kvadratmeter?

Vi sammanfattat riktvärdena för de olika rummen i din bostad. Det är som sagt inga exakta siffror utan snarare genomsnittliga rekommendationer. I princip bör rum där du vistas under längre tid vara väl upplysta. Rum som används mer för vila (t.ex. sovrum) kan belysas mer måttligt.

Barnrum: 140 lumen/ m2

Sovrum: 300-400 lumen/ m2

Kontor: 280 lumen/ m2

Badrum: 500-600 lumen/ m2

Vardagsrum: 400-500 lumen/ m2

Kök : 300-400 lumen/ m2

Omvandla watt till lumen

Har du fortfarande lampor och glödlampor med ett visst wattal, men vet inte hur många lumen lampan avger? Då kan en tumregel säkert hjälpa dig. I princip kan du räkna så här: Konventionellt wattal x 10 = lumenvärde.

Du bör dock tänka på att från en ungefärlig effekt på 60 W ökar lumenvärdet exponentiellt. Således är 40 W fortfarande ca 415 lumen, 60 W hela 710 lumen.