Samarbetet mellan Sonos och IKEA var efterlängtat redan innan försäljningsstarten. I början av augusti 2019 var det dags: IKEA Symfonisk började säljas och finns kvar än idag. Smarta hem-fantaster och potentiella köpare ställer alla frågan: Vad kan IKEA Symfonisk göra? Och framför allt: Hur står sig IKEA Symfonisk gentemot SONOS andra högtalare?

Låt oss börja med några grundläggande delar: IKEA Symfonisk integreras sömlöst till ditt befintliga SONOS-system. Det betyder att du fortsatt använder SONOS-appen som kontrollcenter och lägger till Symfonisk till ditt musiksystem precis som du gör med andra Sonos-högtalare. Detta innebär även att Symfonisk erbjuder samma antal funktioner som en jämförbar SONOS-högtalare. Detta inkluderar även användning i ett hemmabiosystem som surroundhögtalare.

Låt oss titta på skillnaderna på de högtalare som hör hemma inom samma tillämpningsområde. IKEA Symfonisk-serien består av två högtalare: en hyllhögtalare och en bordslampa med högtalare. Tekniskt sett är båda Symfonisk besläktade med SONOS PLAY:1. Därför är en jämförelse med PLAY:1 och SONOS One också meningsfull. Så låt oss börja!

Visuellt sett spelar SONOS och Symfonisk i olika ligor. Medan SONOS One och PLAY:1 övertygar med kompakt design och ädla material, placerar IKEA sina högtalare lite lägre. Symfonisk-högtalaren är större och något mindre stilren men är ändå tillräckligt snygg för att du enkelt hittar en plats åt den i ditt hem. Den finns i svart och vitt och har en stil som för tankarna tillbaka till 1970-talet. Membranen skyddas av ett tygöverdrag som går i grått. Min personliga åsikt är att höljet inte är lika fint utformat som SONOS renodlade högtalare.

Symfonisk nr 2 är däremot ett överraskande visuellt experiment. Högtalaren utgör basen för en bordslampa – i vilken du kan skruva i en E14-lampa. Till exempel en Philips Hue White E14 Bluetooth – LED-lampa. Lampskärmen är gjord av svart eller vitt glas. Kontrollelementen för högtalaren är placerade under högtalaren i ett slags fat. Själva lampan kan du enkelt tända och släcka med en vridbar ratt på högtalaren. Med den här Symfonisk-modellen täcker IKEA också högtalaren med tyg i motsvarande färg.

Ljud och ljus är viktiga faktorer för att skapa en personlig atmosfär i hemmet. Den nya SYMFONISK högtalarlampa med Wifi är, likt föregångaren, en smart lampa i kombination med en smart högtalare. Den har dock vidareutvecklats vad gäller både ljud och design, vilket gör det ännu enklare att anpassa ljus- och ljudbild efter varje hems behov.

Anpassad för hemmet – IKEA uppfattade att det är många som placerar högtalaren på nattduksbordet, och därför skapade de en lite mindre lampfot. Den nya versionen av SYMFONISK säljs i separata delar och därför är det möjligt att välja mellan den bas du vill ha i kombination med valfri lampskärm.

Vad ingår i leveransen?

Precis som SONOS PLAY:1 levereras de båda IKEA Symfonisk med en strömkabel och en platt Ethernet-kabel. Med One inkluderar SONOS endast strömkabeln. Symfonisk bordslampa levereras naturligtvis också med en lampskärm i glas. En glödlampa ingår dock inte.

Installation

Om du ännu inte har ett SONOS-system visar appen ett vitt kors när den startar. Tryck bara på den och följ instruktionerna i appen. Om du vill lägga till en av högtalarna i ett befintligt system går du till Add Speaker i menyn More (mer). Följ sedan instruktionerna i appen igen.
Vill du använda PLAY:1, One eller Symfonisk som surroundhögtalare i din hemmabio? Inga problem alls.
På det hela taget är installationen av SONOS-högtalare en av de enklaste inom kategorin för smarta hem. Du har allt igång inom några minuter.

Ljud

Det viktigaste med en högtalare är naturligtvis ljudet. Men att avgöra vad som är bra eller dåligt ljud är relativt subjektivt. Ena personen gillar det balanserade ljudet, en annan person önskar mer bas. Vid en direkt jämförelse kan skillnaderna dock snabbt identifieras.
Det första intrycket av de två IKEA Symfonisk-högtalarna är dock bra. Det är inte så konstigt – eftersom ljudtekniken från PLAY:1 återfinns även i dessa. Men även efter Trueplay-inställningen via SONOS-appen kan du tydligt höra skillnaderna mellan SONOS One eller PLAY:1 och de två Symfonsik-högtalarna.

De båda Symfonisk-högtalarna skiljer sig även från varandra. Bokhyllans högtalare låter mer likt SONOS-högtalarna, trots att de har en helt annan form. Diskantljudet är låter väldigt like PLAY:1 och One. Framför allt är helhetsbilden absolut balanserad. Symfonisk lamphögtalare hänger däremot inte med på alla plan. Anledningen: SONOS har utvecklat de tekniska komponenterna direkt till högtalarnas hölje för att möjliggöra ett perfekt samspel. Med de nya formerna kan blir ljudbilden inte optimerad på samma sätt vilket ibland kan höras.

App

Som väntat finns det inga skillnader i appen mellan Symfonisk och SONOS. Liksom installationen styr du även högtalarna via samma app. Som vanligt med SONOS har du tillgång till otaliga streamingleverantörer, som Spotify, Amazon Music och Apple Music, internetradio eller musikspåren på en nätverkslagring. Naturligtvis kan du också styra volymen eller byta musikspår via appen.
En fantastisk funktion hos SONOS är förstås Multiroom-funktionen. Med den här funktionen kan du skapa grupper eller synkronisera musiken i alla rum. Den här funktionen fungerar också i mixen mellan SONOS och Symfonisk.

Röstassistenter

SONOS One visar sin styrka när du styr den via en röstassistent. Det är den enda av de fyra jämförda högtalarna som har integrerade röstassistenter. Du kan välja mellan Google Assistant eller Amazon Alexa. De båda röstassistenterna kan dock inte köras samtidigt.

När du valt vilken röstassistent du vill använda kan du enkelt styra SONOS One med rösten. Det är bara att be högtalaren spela upp en viss låt eller ditt favoritalbum, fråga efter artisten för den aktuella låten, justera volymen och mycket mer.
PLAY:1 och Symfonisk kan däremot endast styras indirekt med Google Assistant och Alexa. För detta behöver du en smart assistent med Google Assistant eller Alexa ombord – t.ex. en SONOS One, för Google Assistant en Google Home Mini eller en Google Nest Hub, för Alexa en Echo. Om någon av dessa enheter är en del av ditt smarta hem kommer PLAY:1 och de smarta IKEA-högtalarna också att lyssna på din röst.

Slutsats: SONOS vs IKEA Symfonisk

Så vad säger vi avslutningsvis om SONOS vs IKEA Symfonisk? När det gäller ljudet har de två SONOS-originalen övertaget. Detta beror främst på att membranen och kabinettet är exakt avstämda mot varandra. Naturligtvis är ljudfaktorn alltid något subjektivt, men vi tyckte att One och PLAY:1 var bättre balanserade och tydligare inom alla områden. Lamphögtalaren frångår i viss mån den klassiskt stilrena Sonos-designen men gör sig utmärkt i rätt rumsmiljö.

Vi tycker alltjämt designen på de ursprungliga SONOS-högtalarna är mer övertygande. Först och främst beror det på storleken. PLAY:1 och One är kompakta och eleganta på samma gång. Vid en första anblick är de ädla materialen och den minimalistiska designen tilltalande.
Symfonisk bordslampa är förstås ett intressant experiment i design och funktion som skulle kunna hitta sina vänner. För i första hand är det en lampa och i andra hand en högtalare. Så om du vill ha en dold högtalare eller bara har plats för en lampa är den värd att titta på. Men var försiktig: Lampfoten är inte smart och kan därför inte styras med IKEA-appen. För smart ljus passar till exempel Philips Hue, som du kan skruva in i bordslampan.

Så vilken högtalare ska du välja? Om du värdesätter högkvalitativt utförande, bästa ljud och ädla material kan du inte komma runt SONOS original. Särskilt om du redan äger ett SONOS-system är Symfonisk inte bara ett visuellt avbräck, utan också inte i nivå med ljudet. Vår slutsats om SONOS vs IKEA Symfonisk: Vi föredrar definitivt originalen. SONOS har naturligtvis mer att erbjuda än bara de två små högtalarna. För en fullständig översikt över SONOS-portföljen kan du ta en titt på vår SONOS-sida i vår tink Shop.