Wifi har blivit så otroligt viktigt i vårt dagliga liv idag. Oavsett om det handlar om att streama serier hemma, arbeta på kontoret eller scrolla igenom sociala medier på tåget när man är på språng. En stabil trådlös internetanslutning är avgörande för många aktiviteter. Nyligen tillkännagav Wi-Fi Alliance den nya, extremt snabba Wifi 7. Den nya standarden ger hastigheter som vi hittills bara kunnat drömma om. Men vad ligger bakom tillkännagivandet? Låt oss ta en titt bakom kulisserna tillsammans. Vi förklarar för dig vad du kan förvänta dig av den nya Wifi-standarden!

Med några års mellanrum tillkännager Wi-Fi Alliance, i samarbete med IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers), en ny milstolpe inom nätverkstekniken. Nya Wifi-standarder överträffar vanligtvis sina föregångare när det gäller datahastighet och/eller räckvidd. Detta är verkligen inte annorlunda för Wifi 7 och den får sin föregångare att se avsevärt föråldrad ut.

Bra att veta: IEEE är alltid starkt involverad i utvecklingen av nya Wifi-standarder. Därför har förkortningen IEEE länge varit en integrerad del av namngivningen av nya nätverksstandarder. För att undvika förvirring hos konsumenterna har namnen dock förenklats. Därför använder vi också beteckningen Wifi 7 istället för den mer tekniska titeln IEEE 802.11be.

Wifi 7: en ny standard för internethastighet

Med det nya Wifi 7 kommer teoretiskt otroliga hastigheter på upp till 46 Gbit/s att vara möjliga! I praktiken är lägre värden mellan 30 och 40 Gbit/s mer realistiska. Med andra ord, extremt höga datahastigheter för tillfället!

Som jämförelse kan nämnas att med den nuvarande Wifi 6-standarden är hastigheter på upp till 9,6 Gbit/s teoretiskt sett “bara” möjliga. Detta anses fortfarande vara en superhög datahastighet!

Precis som sin föregångare använder även Wifi 7 de välkända frekvensbanden 2,4 och 5 GHz samt det nyare 6 GHz-bandet. Men det är verkligen en lovande uppgradering

De tekniska detaljerna i den nya standarden

Grunden för de extremt höga datahastigheterna ligger i överföringskanalerna (320 MHz). Dessa är dubbelt så breda som de i Wifi 6-standarden. Det innebär att den nya Wifi-standarden har en mycket större kapacitet för att överföra data. De större kanalbredderna innebär också att fördelningen av överföringseffekten är större. Detta innebär dock att räckvidden minskar något.

En annan faktor för den höga hastigheten i Wifi 7 är det så kallade QAM-värdet. Detta är nu fyra gånger högre än i Wifi 6. Det innebär att den nya Wifi-standarden kan överföra betydligt mer data samtidigt. Dessutom är de 16 antennerna för mottagning och sändning av data (16×16 MIMO) också superviktiga. De ser nämligen till att ännu fler enheter kan skicka data samtidigt.

Användningsområden för Wifi 7

Tack vare de extremt höga hastigheterna är Wifi 7 särskilt lämpligt för dataintensiva applikationer. Det gäller t.ex. virtual reality (VR) och augmented reality (AR) samt 4K- eller 8K-streaming. Sådana höga datahastigheter är dock inte nödvändiga för ditt smarta hem i vardagen.

Här kommer stabiliteten naturligtvis väl till pass. Den gör det också möjligt att strömma media supersnabbt och sömlöst. Och även om tekniken fortfarande är mycket ny förväntas signalhastigheten – även känd som latens – bli mycket långsammare med Wifi 7. Det innebär att det kommer att ta ännu kortare tid att skapa anslutningar mellan olika enheter.

När kan vi förvänta oss att den kommer?

Vi får fortfarande ha tålamod tills de första enheterna som stöder den nya Wifi-standarden kommer ut på marknaden. För närvarande talas det om de första produkterna under andra halvåret 2023, men även då kommer det att dröja innan Wifi 7 används i stor utsträckning. Faktum är att utvecklingen av Wifi 7 fortfarande är i full gång. Du kan också läsa mer om det på den officiella hemsidan för Wifi!

Även Wifi 6-standarden är fortfarande långt ifrån att finnas i alla hushåll. Det är först under det senaste året som spridningen verkligen har tagit fart. Men inget av detta betyder att Wifi 6 är ett sämre alternativ! Vi är väldigt glada över utvecklingen av många tekniker. Men redan nu är det möjligt att få otroligt snabba hastigheter i ditt hem med Wifi 6. Ta till exempel en titt på produkterna som kan göra ditt Wifi system bättre här!