Pollen finns i luften igen och gör livet svårt för allergiker. Även om många människor är glada över våren och den därmed sammanhängande blomningen av alla växter, finns det också några bland oss som förknippar denna tid med helt andra upplevelser. För att undvika allergiutbrott och hösnuva håller sig många inom hemmets trygga fyra väggar och ventilerar till och med bara vid strategiska tillfällen, eftersom pollen är ihärdigt. De är små och svävande och tar sig fram nästan överallt. Idag i bloggen vill vi titta på hur du ändå kan skydda ditt hem mot den och med vilka tips och prylar du garanterat vinner kampen mot pollenallergier.

Smarta vapen mot den osynliga fienden
Det förrädiska med pollen är att dess närvaro blir märkbar först när allergin bryter ut. Innan dess kan man knappt se det fina pollenet, för hur litet det än är kan man helt enkelt inte se det. Så hur vet man för det första att det finns pollen och för det andra hur man effektivt bekämpar det? Räcker det med att stänga fönster och dammsuga en gång för att avlägsna det skadliga materialet? Du skulle åtminstone inte kunna se att det lyckas – golven, möblerna och luften ser ju trots allt exakt likadana ut innan.

Därför är det viktigt att gå smart tillväga. Istället för att bekämpa pollen helt själv hjälper smarta prylar dig att identifiera fienden och avlägsna den effektivt. Vi ska nu berätta vilka verktyg och tips vi vill ge dig för detta.

Tips 1: En luftsensor upptäcker risken i tid

Luftsensor i ett rum kan ge dig information om vilken typ av luftförorening du har att göra med. Beroende på modell kan olika luftföroreningar visas. Det rör sig om allt från radon till VOC och pollen.

Ett exempel på en luftsensor som även upptäcker pollen och därmed tydligt kan visa föroreningarna på din smartphone är den intelligenta radonmätaren Airthings Wave Plus. Nyligen har den också specialiserat sig på pollenföroreningar med sina tre sensorer. Installerad inomhus och utomhus kan du kontrollera när du bör ventilera dina rum och när det är bättre att hålla fönstren stängda på grund av pollen.

Tips 2: Luftfilter renar luften: Farväl till pollenallergi och hösnuva

När faran har upptäckts behövs det nu ett motmedel mot det skyldiga pollenet. Luftfilter som avlägsnar föroreningar – inklusive pollen, förstås – från luften är perfekt lämpade för detta, vanligtvis genom ett flerskiktigt filtersystem.

Luftrenaren från Hombli, även kallad Smart Air Purifier, filtrerar inte bara 99,97 % av partiklarna ur luften med sitt tredelade filtersystem, utan gör det på ett smart sätt. Du kan antingen sätta på och stänga av den själv eller låta den arbeta enligt ett schema. Eller så kan du låta den kontrollera luftkvaliteten på egen hand, så att den automatiskt börjar filtrera i autoläge om kvaliteten sjunker under en viss nivå. Det finns tre olika filtreringsnivåer tillgängliga – så beroende på luftföroreningen anpassar luftrenaren sin prestanda. Den här luftrenaren är lämplig för rum upp till 25 m², för större rum finns den större Hombli Smart Air Purifier XL.

Tips 3: En bra dammsugare är a och o i ett hem

Smarta dammsugnings- och moppningsrobotar används för att avlägsna inte bara pollen från luften utan även pollen som har fastnat på golvet. Dess fördelar? För det första är de filter som är integrerade i robotarna perfekta för att avlägsna allergener. Å andra sidan garanterar hybridernas torkfunktion att även pollenrester som torkat på golvet avlägsnas på ett tillförlitligt sätt.

Dessutom kan robotdammsugarna ställas in av dig med hjälp av scheman så att de redan har rengjort ditt hem innan du ens kommer in. På så sätt är du alltid omgiven av behaglig renlighet.

Tips 4: Vädra vid rätt tidpunkt

Om du vanligtvis sett gillar att vädra ditt hem för att få en behaglig och fräsch luft, är det tyvärr inte lämpligt att göra det under pollensäsongen – åtminstone om du inte vädrar ditt hem noggrant.

Naturligtvis är det fortfarande rekommenderat att vädra, men du kan vidta försiktighetsåtgärder genom att välja rätt tidpunkt för att vädra. Pollen finns i luften i olika grad vid olika tider på dygnet.

Beroende på om du bor på landet eller i staden rekommenderas det att vädra vid olika tidpunkter. På landsbygden är pollennivåerna lägst på kvällen mellan kl. 19.00 och midnatt – så lufta då. Stadsbor rekommenderas att vädra på morgonen mellan kl. 6 och 8, eftersom pollenkoncentrationen i luften ökar på kvällen.