Under de senaste veckorna har jag haft den spännande möjligheten att testa den nya Era 100 från Sonos. I den här artikeln kommer vi presentera resultetet av vårt test samt diskutera för-och nackdelar av nya Sonos Era 100.

Sonos Era 100 ger visuellt ett bra intryck. Den är lite större och tyngre än Sonos One, men är inte på något sätt sämre.

Installationen är lika snabb och smidig som vanligt. Allt du behöver göra är att ladda ned den senaste versionen av Sonos-appen till din enhet och skapa ett konto om du inte redan har ett. Appen är mycket användarvänlig och kopplar direkt ihop sig med Sonos Era 100. Därefter behöver du bara ansluta Era 100 och du är redo att börja.

Hur styrs det hela?

Styrningen av Era 100 är mycket intuitiv tack vare ett anpassat användargränssnitt. Särskilt volymkontrollen, via en ny skjutbar, manövreras enkelt med ett fingerdrag. Det finns också en haptisk funktion för att slå på och av mikrofonen samt en knapp för att spela upp meddelanden.

Sonos Era 100 har också de obligatoriska play/stop-knapparna och möjligheten att hoppa över låtar eller hoppa tillbaka. Allt detta fungerade perfekt, men ibland fanns det en fördröjning på några sekunder mellan den utförda åtgärden och högtalarens reaktion. Detta var lite irriterande, men kunde åtgärdas med den första uppdateringen. Skillnader i Era 100:s återkoppling kan också ibland bero på respektive program.

Ljud

Woofer

Låt oss gå vidare till den mest intressanta delen av testet: ljudupplevelsen. Låt mig börja med att säga att Era 100 blåste bort mig. Jag slogs särskilt av den kraftfulla basen redan från början. Den 25 procent större woofern i Era 100 är praktiskt taget omöjlig att bortse från. Det visar sig vara en av de klart märkbara förbättringarna jämfört med Sonos One.

Jag var dock tvungen att vänja mig vid det i början, eftersom den förstärkta basen också överskuggade diskanthögtalarna för mycket, beroende på låten. Detta gällde dock bara för standardinställningarna och kunde snabbt elimineras med den justerbara equalizern. Här kan diskantarna och den bastunga woofern justeras specifikt igen.

Högtalare

På tal om diskanten: Sonos har inte heller svikit oss här. Ljudet är helt kristallklart och gjorde min lägenhet rättvis. Vänster-högerhögtalarna fördelar ljudet på ett behagligt sätt i rummet, så att jag aldrig hade känslan av ensidigt ljud.

Röststyrning och mikrofon

Sonos Era 100 har förstås dessutom röstigenkänning via den inbyggda mikrofonen. Jag kunde även enkelt stänga av den via en liten strömbrytare på baksidan. Röststyrningen fungerade smidigt: även när jag stod i köket kunde Era 100 förstå mig väl i vardagsrummet och svara mig.

En förändring som förmodligen kan irritera vissa Google-användare är bristen på stöd för Google Assistant; Era 100 har nu endast stöd för Amazon Alexa som röstassistent. Även om detta inte är helt sant. Eftersom tillverkaren är medveten om relevansen av sin egen app finns nu den integrerade Sonos Voice Control från Era-serien och framåt, med vilken röststyrning nu också är möjlig.

Era 100:s Trueplay-funktion

Mikrofonerna var extra viktiga för att kalibrera Trueplay-funktionen. Förresten är detta nu också tillgängligt för Andoird-användare! De nya modellerna i Era-serien erbjuder Trueplay och kalibrering för Andorid-användare och därför var jag mycket nyfiken på resultatet. Jag hade valet mellan en snabb och en individuell inställning. Den snabba gjordes på cirka 30 sekunder och ledde till en liten, men enligt mig en inte alltför speciell förbättring av ljudinställningen.

Den enskilda inställningen av Trueplay-funktionen bör användas mer av älskare av smarta ljudsystem, eftersom finjusteringsmöjligheterna är mer tydliga här.

Naturligtvis är det även viktigt att placera Era 100 rätt när du använder Trueplay-funktionen. Ovanpå min garderob, i hörnet vid TV:n eller mitt i rummet: Era 100 lät olika på varje plats i min lägenhet och det är precis därför det var så viktigt att justera Trueplay om och om igen för att få ut det bästa av högtalaren.

Kompatibilitet med andra enheter

Numera är det inte längre nödvändigt att ansluta Sonos-produkter via Wifi-nätverket. Möjligheten till en snabb och okomplicerad anslutning via Bluetooth och AUX-anslutning är praktisk. Anslutningen med Bluetooth fungerade för mig utan problem och var bara två klick bort, även för vänner.

Som alltid kan anslutningen till AUX-porten innebära vissa omvägar. Detta fungerar endast via en USB-C-anslutning. För många kanske detta inte låter som ett stort problem. När allt kommer omkring använder de flesta tillverkare av smartphones och bärbara datorer i allt större utsträckning den här anslutningen. För en äldre generation är dock en AUX-anslutning fortfarande uttag till uttag. Här bör man vara medveten om detta och planera för en extern AUX-kabel eller en adapter.

Anslutningen till andra vardagliga enheter som min bärbara dator eller Nintendo Switch fungerade också utan problem via Bluetooth och är perfekt för snabb användning.

Mitt åsikt om Sonos Era 100

Eftersom hela Sonos-systemet redan har spridit sig till hela hemunderhållningsvärlden ser jag Sonos Era 100 i samma tradition som sin föregångare Sonos One, snarare som en högtalare för vanligt bruk. Hemunderhållningssystemet i TV:n kan utökas med Era 100, men det finns klart stabilare boxar för detta ändamål med Era 300 eller klassikerna som Sonos Beam eller Sonos Arc.

Men om du letar efter en pålitlig högtalare som är enkelt att installera och navigera, är Era 100 precis vad du behöver. I min lägenhet är ett stort ljudsystem inte värt det på grund av storleken, så jag var mer än nöjd med Sonos Era 100.

Vi hoppas att denna recension av Sonos Era 100 har hjälpt dig.