Videoövervakning och dataskydd går knappast att skilja från varandra. Det spelar ingen roll om det handlar om inomhus- eller utomhuskameror. Vad bör du tänka på, särskilt om du vill installera en utomhuskamera? Är det vad vi ska prata om idag? Naturligtvis får du reda på vilka andra fördelar som smart videoövervakning erbjuder dig.

Det finns några saker du bör tänka på när du ställer in din videokamera. I princip är övervakning av din egendom tillåten och ingen kan förbjuda den. Du regleras med andra ord inte av Kameraövervakningslagen utan omfattas av det så kallade privatundantaget. De tre kraven som du måste uppfylla är att:

• Kameran inte är riktad mot en plats som allmänheten har tillgång till

• Du övervakar som privatperson och inte i egenskap av ett företag

• Platsen och avsikten är av privat natur

När det gäller DSGVO, dvs. den allmänna dataskyddsförordningen, är det även klokt att sätta upp en extra skylt. En sådan synlig skylt hjälper inte bara dina besökare, utan gör det också klart för potentiella inbrottstjuvar på ett snabbt och avskräckande sätt: de blir filmade!

Det är däremot inte tillåtet att använda kameror om du ska övervaka områden som är offentliga, som tillhör din granne eller som delas av dig och din granne. Detta inkluderar naturligtvis gångvägar och andras trädgårdar. Gemensamma uppfarter, parkeringsplatser och stigar får dock inte heller filmas. Det är juridiskt sett irrelevant om du sparar inspelningarna eller om endast livebilder överförs.

Moderna videokameror hjälper till med innovativa funktioner

Moderna videokameror hjälper dig att spela in endast de nödvändiga filmerna. Bosch Eyes utomhuskamera har till exempel en innovativ funktion som gör att den bara registrerar relevanta händelser. Bosch förlitar sig på integrerade termiska rörelsesensorer och på upptäckt av ovanliga ljud. Utomhuskameran förblir alltså avstängd när träd svajar eller en katt går förbi. Om någon däremot försöker få obehörigt tillträde till ditt hem, aktiveras kameran på ett tillförlitligt sätt.

Netamto Smart Outdoor Camera har även intelligenta funktioner och kan skilja mellan människor, bilar och djur. Med sina varningszoner kan du definiera områden där du vill bli informerad om till exempel en person rör sig i området. Den praktiska strålkastaren ger dig dessutom ännu mer säkerhet för ditt hem.

Netgears Arlo-säkerhetssystem, som även innehåller högkvalitativa videokameror, bygger också på rörelsesensorer och samtidigt ljuddetektering. För att undvika alltför frekventa larm har toppmodellerna Arlo Pro 3 och Arlo Ultra även aktivitetszoner. Du meddelas endast när aktivitet eller buller identifieras i dessa områden.

Med Nest Outdoor Cam får du också en mängd innovativa funktioner. Videokameran upptäcker människor, meddelar dig när aktivitet är synlig i vissa områden inom dess synfält och lyssnar efter misstänkta ljud.

Ring med ny innovativ funktion

Ring-produkterna har en intelligent funktion som utlöser inspelningen endast när det sker en rörelse. I Ring-appen kan du även definiera ett område i kamerans synfält där sensorn registrerar rörelser. Rörelsesensorens känslighet kan också justeras individuellt. Snooze-funktioner kan användas för att utesluta vissa tidsperioder. På så sätt filmar Ring-videokamerorna endast när du vill att de ska göra det.

Om du tar hänsyn till några grundläggande saker när det gäller videoövervakning och dataskydd kan en smart videokamera bli en trygg del av ditt hem. Få tillgång till livebilden från dina kameror när som helst när du är på resande fot och få ett meddelande inom några sekunder vid en nödsituation. Med en sådan utrustning kan du njuta av teaterbesöket eller semestern till fullo.

Innehållet på denna webbplats är endast avsett som information och utgör inte juridisk rådgivning. För juridiska frågor i enskilda fall, vänligen kontakta en licensierad jurist av ditt val. Den information som tillhandahålls har kontrollerats noggrant. tink tar dock inget ansvar för fullständighet, korrekthet och aktualitet.